Lidé s fantazií se dělí na dvě základní skupiny. Na jedné straně jsou ti, kteří se chtějí podívat na korunovaci Karla IV., poslední chvíle Julia Caesara nebo dobytí Bastily. A na straně druhé ti, kteří by raději viděli, jak se jejich město vyrovná s výzvami budoucnosti, jak se bude měnit a řešit problémy a příležitosti. Ti první čtou historické romány, ti druzí sci-fi, ale zatímco ti první by ke splnění svých snů nutně potřebovali stroj času, těm druhým můžou stačit moderní technologie.

Co by vás mělo na Future City zajímat nejvíc a proč zrovna Metropolitní plán

Expozice Future City, kterou budou mít možnost zhlédnout návštěvníci letošního Comic-Conu, navazuje na úspěšný první ročník, ve kterém pomocí virtuální reality mohli navštívit Prahu blízké budoucnosti. Na výstavě se už loni podílely městské společnosti Operátor ICT, Kolektory Praha, Technická správa komunikací a Pražské vodovody a kanalizace, jejichž technologie budou ovlivňovat podobu města zevnitř. Jenže město jsou na první pohled hlavně budovy a stavby, proto se na letošním dubnovém Future City podílí také Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, který představí novou podobu Metropolitního plánu – jednoho z nejdůležitějších dokumentů, které budou v budoucích letech ovlivňovat podobu metropole.

Praha budoucnosti, Future City, bude poháněná moderními technologiemi a řízena na základě dat. Bude metropolí, která je mnohem čistší, tišší a také daleko zelenější.

Zcela jednoduše říká, co se kde může v Praze stavět a jaké to musí mít parametry. „Metropolitní plán určuje, jak se bude město v následujících deseti až dvaceti letech rozvíjet: kde se stavět smí a kde nesmí, kde má vzniknout park, kudy povede nová silnice, kde mají být školy, školky a nemocnice a jak moc se má proměnit podoba každé části města,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). „Plán je důležitý téměř pro každého, kdo v Praze žije či jen pracuje, jelikož se z něj každý dozví, nakolik a jakým způsobem se může v budoucnu proměnit jeho okolí. Jsem proto rád, že takto důležitý dokument pro rozvoj Prahy dokážeme předat veřejnosti i zábavnou formou, jako je virtuální realita a přednáška na Comic-Conu.“ 

Krajinu zalitou betonem v Praze nechceme

Zatímco loni jsme představili především inovace v Praze budoucnosti, letos se podíváme také na to, kde vzniknou nové parky a školy a kde se bude stavět. Nikdo přece nechce, aby tady vznikl nový Coruscant, tedy ekumenopole, která pokryje celou planetu. Dnes nový metropolitní plán je v budoucnosti již realitou, budoucnost je tedy mnohem blíž, než si myslíme,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib, který nad celým Comic-Conem i výstavou Future City převzal záštitu. Primátor je svým kladným vztahem k technologiím i výstavě Comic-Con známý, proto nikoho nemůže překvapit, že jmenoval zrovna Coruscant, fiktivní planetu z univerza Star Wars, která byla vlastně jedním velkým betonovým městem – takovou Prahu nechce snad opravdu nikdo. No a ještě něco Zdeněk Hřib citací Star Wars napověděl: osobně totiž představí Metropolitní plán ve zvláštní přednášce, kde porovná rozvoj Prahy s místy ve vzdálených i blízkých galaxiích. Nelze než pro mimopražské návštěvníky ocitovat: dokáže tohle váš primátor?

Takže pokud se chcete podívat, jak budete za pár let v Praze žít, stačí přijít na Comic-Con, zajít do sekce Future City, nasadit si virtuální přilbu. Vstoupíte do časoprostorové kapsle a rázem se ocitnete v Praze někdy okolo roku 2040 až 2050. „Praha bude poháněná moderními technologiemi a řízena na základě dat. Bude metropolí, která je mnohem čistší, tišší a také daleko zelenější,“ prozrazuje za organizátory Pavel Renčín, marketingový ředitel společnosti Active Radio. Nevím jak vy, ale já se na to těším velmi. Jak na Future City, tak na Comic-Con, tak na Prahu za 20 let. Doufám, že se uvidíme na všech třech místech.

Související…

Matej Šandor, Operátor ICT: Po roce 2030 budou autonomní vozy v Praze standard
Zdeněk Strnad

foto: ComicCon, zdroj: FutureCity