První návštěvníky přivítalo Metropolitní očkovací centrum v pondělí 22. března. „Metropolitní očkovací centrum, jehož ostrý provoz bychom rádi spustili 6. dubna, je díky své strategické poloze v Kongresovém centru Praha dobře dostupné Pražanům i Středočechům. Jsem moc ráda, že toto velkokapacitní očkovací místo mohlo díky dohodě mezi oběma vlastníky objektu, tedy státem a hlavním městem, vzniknout. Moc děkuji všem, kteří se na jeho přípravě a realizaci podíleli. Pandemii společně zvládneme, jen pokud budeme vzájemně spolupracovat na všech frontách,“ říká Milena Johnová, radní pro zdravotnictví a sociální politiku.

Vakcíny v Praze jsou, ale...

U drtivé většiny očkovaných nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky, ve výjimečných případech očkování doprovázela únava, nevolnost či bolest v místě vpichu. Do konce týdne by mělo centrum naočkovat více jak 1 000 lidí. 

„Věřím, že městské očkovací centrum nebude mít žádný problém se zásobováním očkovacími látkami od státu. Pana premiéra jsem žádal o urychlené vyočkování vakcín od společnosti Pfizer, které leží na státních očkovacích místech, nebo o jejich rozvoz do ostatních krajů. Tempo státních očkovacích míst se sice o něco zrychlilo, ale přesto je zjevné, že pan premiér nesplní svůj slib prázdných mrazáků na apríla, jak sliboval 14. března ve svém nedělním Čau lidi. V tuto chvíli je jen v Praze přes 42 tisíc dávek vakcíny Pfizer,“ říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Metropolitní očkovací centrum slavnostně otevřeli pražští zastupitelé v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem


Celý projekt ovšem podpořila Babišova pravá ruka, ministryně financí Alena Schillerová: „Za Ministerstvo financí coby většinového vlastníka kongresového centra mohu říci, že jsme potřebné kapacity pro očkovací centrum vyčlenili velmi rádi. Očkování je naprostou prioritou vlády a Kongresové centrum Praha je strategické místo se skvělou dopravní dostupností přímo uprostřed hlavního města.“  

Pozvolný rozjezd

„V prvních dvou týdnech standardního provozu pojedeme na poloviční kapacitu a budeme očkovat přibližně 500 lidí denně. Dodávky vakcín od firmy Pfizer pro toto období jsou po dohodě s paní Baťhovou a panem ministrem Blatným zajištěny. S národní koordinátorkou očkování současně intenzivně pracujeme na tom, aby se v některých očkovacích místech na území hlavního města zbytečně netvořily rezervy a v jiných naopak fronty lidí, kteří čekají na očkování,“ říká Martin Ježek, krajský koordinátor očkování.

Snahu o očkování podpořil již v únoru také Svaz provozovatelů venkovní reklamy, který poskytl bezplatně plochy pro informační kampaň


Metropolitní očkovací centrum bude do pátku fungovat každý den od 8:00 do 14:00 hodin, denní kapacita by měla být až 1000 lidí. Samotný proces očkování trvá přibližně 10 minut a dalších 30 minut je pak vyhrazeno pro pozorování případných vedlejších účinků. 

Přístup do očkovacího centra je řešen přímo z parkoviště u Kongresového centra Praha, přičemž zde jsou zřízeny jak jednotlivé čekárny a koridory, aby se potkalo v ideálním případě co nejméně lidí, tak stanoviště s lékaři, kteří budou kontrolovat zdravotní stav klientů, a dále místa pro samotné očkování a archivaci jednotlivých záznamů. Předběžné náklady na následujících šest měsíců ze strany hlavního města se předpokládají na přibližně 9,3 milionu korun bez DPH.

Související…

Virolog Libor Grubhoffer: Nejde jen o nás nebo o EU. Očkování je zájem celé planety
Zdeněk Strnad

foto: Magistrát hl. m. Prahy, Zdeněk Strnad