Na dárcovské platformě Donio.cz vrcholí v těchto dnech crowdfundigová kampaň určená na podporu výzkumu a využití psů pro potřeby odhalování koronaviru a dalších lidských onemocnění. Zhruba poloviční částkou z více než 200 tisíc vybraných korun přispěla Nadace BigBoard, která se stala současně generálním partnerem projektu.

„Poslední měsíce v souvislosti s pandemií covid-19 ukázaly, že v dnešním globalizovaném světě s velmi rychlými přesuny obyvatel je šíření nebezpečných chorob riziko, s nímž se budeme muset naučit účelně vypořádávat. Jednou z možností, která se k tomu přímo nabízí, je odhalování nemocných a přenašečů za pomoci psího čichu,‟ vysvětluje důvody podpory projektu Dog for Doc. předseda správní rady Nadace BigBoard Richard Fuxa.

Podpora v kampani

Nadace kromě finančního daru také poskytuje zcela bezplatně venkovní reklamní plochy pro rozsáhlou kampaň podporující projekt Dog for Doc, a to v hodnotě dvou milionů korun. Zároveň uhradí veškeré náklady spojené s tiskem a instalací v celkové částce 260 tisíc korun.

Jsem rád, že situace kolem covid-19 dala impuls celé řadě odborníků k tomu, aby právě tímto směrem napřeli své úsilí.

S výcvikem psů rozpoznávajících koronavirus začal již na jaře ve spolupráci s Nemocnicí Na Bulovce první tým a v září byl utvořen druhý dobrovolnický tým, který poskytuje bezplatnou podporu celému projektu.

Jedním z jeho podporovatelů je i František Blažek, místopředseda Hospodářské komory hl. m. Prahy. „Využití psího čichu pro odhalení či včasnou diagnostiku chorob zůstávalo v Česku dlouhá léta upozaděno. Jsem rád, že situace kolem covid-19 dala impuls celé řadě odborníků k tomu, aby právě tímto směrem napřeli své úsilí, a jsem připraven je nadále v jejich záslužné činnosti maximálně podporovat,‟ uvádí Blažek, který současně působí jako člen Smírčí komise Hospodářské komory České republiky.

Zaměření na onkologii

Psi mohou totiž současně s vyspělou medicínou pomáhat či přímo zachraňovat řadu pacientů i s neinfekčními chorobami, kteří by donedávna byli odsouzeni k těžkému poškození zdraví, nebo dokonce smrti, typicky onkologicky nemocných. A právě i na onkologickou diagnostiku pomocí psího čichu se chtějí experti z Dog for Doc s podporou Nadace BigBoard v budoucnu zaměřit.

„Včasné odhalení rakoviny může naprosto prokazatelně ochraňovat nejen konkrétní nemocné a jejich blízké před bolestí a utrpením, ale díky včasným opatřením vede rovněž k úspoře finančních částek vynakládaných na léčbu pacientů,‟ doplňuje vedoucí lékařka Ústavu radiační onkologie Nemocnice Na Bulovce Petra Holečková.

Související…

Organizátorka Sbírky potravin: Byl to rekord a ještě ho chceme dotáhnout na 500 tun
Eva Doležalová

foto: BigBoard, zdroj: Donio