Ve středu 30. září byla zahájena výstavba komplexu Smíchov City, který vznikne na místě jednoho z největších pražských brownfieldů. Téměř 400 000 m² včetně kilometrového pěšího bulváru vytvoří podle Luďka Sekyry, předsedy představenstva developerské společnosti Sekyra Group, nové přirozené centrum metropole. Výstavba má trvat 12 let, celý projekt má stát 20 miliard korun.

A nový projekt si na nezájem Pražanů nemůže stěžovat. „Už nyní máme navzdory koronavirové krizi prodáno více než 40 % bytů z první fáze,“ říká Luděk Sekyra. „Ambicí je, aby kilometrová pěší zóna, která protne celý projekt, vytvořila kulturu korza, kulturu pěšího bulváru jako komunikační osy, ale i městotvorného místa setkávání a občanských aktivit,“ říká šéf developerské společnosti.

Smíchov City má být plnohodnotnou městkou čtvrtí s byty, administrativními budovami a obchodními plochami, ale také školou, parky či komunitním centrem. Pěší zóna pak nejenže udělá radost místním, její plán se nese plně v duchu trendů tvorby města krátkých vzdáleností a podpory bezemisní dopravy. Příprava projektu trvala patnáct let, finální podoba pak vzešla z mezinárodní architektonické soutěže. Moderní výstavba navíc nenaruší status UNESCO, dostala totiž zelenou i od přísných komisařů mezinárodní organizace. Do přípravy projektu byla zapojena i veřejnost, na základě její zpětné vazby je v projektu vysoký podíl zelených ploch.

Poklepání na základní kámen


Stavba první etapy projektu, jejíž podoba vzešla ze sedmi renomovaných architektonických ateliérů, potrvá 28 měsíců a je v investičním objemu 3,5 miliardy. První městský blok vyroste na křižovatce ulic Za Ženskými domovy a Nádražní. Následovat bude kancelářská budova s rozlohou deset tisíc metrů čtverečních a další bytový blok o 210 bytových jednotkách. Domy mají v parteru prostor pro obchod, služby i restaurace.

Nová komerční čtvrť i bydlení

Počítá se také s moderním nájemním bydlením. Nedílnou součástí Smíchov City bude i příjemný veřejný prostor. V jižní části téměř kilometrového pěšího bulváru pak v druhé etapě projektu Smíchov City vyroste celá komerční čtvrť včetně rozsáhlého kampusu pro Českou spořitelnu o celkové ploše 130 000 m². Zároveň dojde k dostavbě bulváru v celé jeho délce a založení parkových ploch. Celková investice do všech čtyř etap projektu dosáhne 20 miliard.

Tisková konference, zleva: Petr Hlaváček, Karel Schwarzenberg, Luděk Sekyra, Renáta Zajíčková (starostka Prahy 5)


A s projektem jsou spokojeni i pražští zastupitelé: „Projekt Smíchov City je ukázkovým příkladem prvotřídního urbanismu, kvality veřejného prostoru i architektury samotné. Tento projekt by měl být příkladem pro všechny městské projekty velkého měřítka v Praze v novém tisíciletí a měl by udávat správný směr pro revitalizace brownfieldů a kvalitu tvorby vystavěného prostředí vůbec v hlavním městě i v celé České republice. Gratuluji k tomuto výsledku a těším se na další kroky,“ zdůrazňuje náměstek primátora Petr Hlaváček. „Projekt zkrátka v mnoha ohledech vyniká přístupem k lokalitě a posouvá celou Prahu mezi moderní západní metropole,“ říká Renáta Zajíčková, starostka městské části Praha 5.

Zachování a oživení komunitního centra je výrazem respektu ke géniu loci této části Smíchova, autentického prostoru mezi kdysi schwarzenberskou Knížecí a proslulou Magorovou Oázou v budově nádraží.

„Smíchov City nám přináší moderní infrastrukturu, respektuje genia loci Smíchova, kombinuje novou i původní architekturu a zachovává místa, která zde utváří tradiční, živou atmosféru – třeba Radlickou kulturní sportovnu. Developer tu odvedl příkladnou urbanistickou práci,“ doplňuje starostka. „Zachování a oživení komunitního centra je výrazem respektu ke géniu loci této části Smíchova, autentického prostoru mezi kdysi schwarzenberskou Knížecí a proslulou Magorovou Oázou v budově nádraží, jejíž příběh se také pomalu chýlí ke konci,“ připomíná s jistou nostalgií Luděk Sekyra.

Karel Schwarzenberg a základní kameny


„Lidé v nové čtvrti Smíchov City najdou vše, co skutečně potřebují k životu. Nová čtvrť je navržena podle principů města krátkých vzdáleností. Nabídne práci, bydlení, služby, veškerou občanskou vybavenost a perfektní dostupnost,“ shrnul Leoš Anderle, výkonný ředitel Sekyra Group, hlavní myšlenky největšího developerského projektu v moderních dějinách Prahy. „Těší mě, že se nám postupně daří zacelovat jizvy Prahy. Smíchov City je v tomto ohledu první brownfield, který se promění v živou a funkční čtvrť. Podobných míst je ovšem ještě mnoho – Bubny-Zátory, Nákladové nádraží Žižkov nebo třeba Hloubětín jsou další výzvy, které před námi stojí,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR).

Související…

O krok blíž novému Smíchovu. Vzniknou tu parky, nové byty a možná i ulice Karla Gotta
Milada Kadeřábková

foto: Autor a Sekyra Group, zdroj: Smíchov City