Pražská Nemocnice Na Františku je od začátku dubna jedním ze čtyř zařízení v Česku, jež provozuje oddělení, které je vyčleněno pouze pro seniory trpící onemocněním Covid-19. Další taková oddělení pro nejohroženější pacienty mají v Nemocnici Na Bulovce, v Lázních Toušeň u Prahy a ve vojenském zařízení Těchonín na Orlickoústecku. Na Františku jde konkrétně o tři pokoje s devíti lůžky. Nemocnice, kterou provozuje Praha 1, tím vyšla vstříc ministerstvu zdravotnictví. „Já jsem byl osloven přímo premiérem Andrejem Babišem, který mě požádal, zdali by městská část byla ochotna spolupracovat v rámci pomoci s péčí o seniory, kteří byli nakaženi koronavirem,“ popisuje starosta městské části Praha 1 Petr Hejma (STAN).

Pak už šly podle něj věci ráz na ráz. „My jsme to pak následně projednali s vedením nemocnice. A v koordinaci s panem profesorem Romanem Prymulou jsme se nakonec dohodli, že nemocnice pomůže. Spočívá to zatím v poskytnutí jednoho speciálního izolovaného oddělení, které má devět lůžek, z toho dvě s ventilací. Pořád jsme ale připraveni poskytnout rezervu, a to díky tomu, že máme v současné době nefunkční oddělení ortopedie, které by mohlo přispět dvaceti dalšími lůžky.“ Nejen o nemocnici, ale i o zapojení obyvatel do boje proti koronaviru, o pomoci místním podnikatelům i o tom, co přeje starosta Prahy 1 svému obvodu, jsme se s Petrem Hejmou bavili v rámci pořadu Praha seniorům, který připravuje Praha TV ve spolupráci s Flowee City.

Jak se vlastně na Praze 1 zapojuje veřejnost? Přímo na radnici máte třeba centrum, které rozdává seniorům roušky…

My jsme vyhlásili projekt „Praha 1 pomáhá, roušky pro Prahu“ s tím, že jsme oslovili všechny dobrovolníky, kteří doma šijí, aby nám začali v příslušných hodinách nosit roušky na sběrné centrum. Zároveň jsme to rozhlásili, kde to šlo, a občané chodí nejen s rouškami, ale chodí si i pro ně.

V současné době připravujeme kompletní balíček podpory pro podnikatele, a to v návaznosti na vládní podporu i podporu ze strany hlavního města Prahy.

Během týdne fungování jsme shromáždili více než tři tisíce roušek. Je to úžasné číslo, stovky lidí si chodí pro ty roušky osobně. Zároveň i rozvážíme roušky do různých zařízení, jako je například místní sdružení nevidomých a zdravotně postižených. Máme velkou radost, že to funguje.

Prý jste dokázali zapojit i některé firmy. Údajně tisknou štíty na obličej… Jak k této spolupráci došlo?

My jsme se o této iniciativě dozvěděli od ředitele malostranského gymnázia. Právě on je jedním z dobrovolníků, který na 3D tiskárně tiskne ochranné štíty. Jsme rádi, že se spolupráce rozvíjí i do dalších oblastí. V současné době to chceme využít pro naše dobrovolné hasiče.

A jak pomůže naopak Praha 1 místním podnikatelům, kteří musejí mít zavřené provozovny? Dostanou nějaké úlevy?

V první řadě jsme už na konci března rozhodli, že pozastavujeme účinnost valorizace nájemného, za další umožňujeme podnikatelům prodlení v platbě nájemného. A na poslední radě jsme rozhodli, že poskytneme všem slevu ve výši jednoho měsíčního nájmu, a to za měsíc duben. To jsou první záchranná opatření. My v současné době připravujeme kompletní balíček podpory pro podnikatele, a to v návaznosti na vládní podporu i podporu ze strany hlavního města Prahy.

Co byste vzkázal obyvatelům a vlastně i firmám z Prahy 1?

Držme při sobě, pomáhejme si a zachovejme svěží a dobrou mysl.

Související…

Starosta Prahy 1: Tramvaj na Václaváku je pro nás stále prioritou
Zdeněk Strnad

foto: Archiv Praha 1, zdroj: Praha TV, Praha seniorům