Opatření proti pandemii koronaviru výrazně snížila počet cestujících v pražské MHD. Od pondělí 2. března do pondělí 16. března (první den zákazu volného pohybu osob) poklesl počet cestujících téměř o 71 %. Zatímco v pondělí 2. března cestovalo metrem přes 1,1 milionu cestujících, v úterý 17. března to bylo pouhých 310 tisíc osob. Podobně klesá i počet cestujících v tramvajích a autobusech. A klesá také počet zaměstnanců Dopravního podniku i dalších dopravců, kteří mohou prostředky MHD řídit. Stále většímu počtu řidičů a dalšího personálu městské dopravy je nařízena povinná karanténa. Dopravní podnik se proto na nezbytně dlouhou dobu rozhodl zavést prázdninový jízdní řád.

V metru platí omezení dopravy a nastavení prázdninového režimu již od čtvrtka 19. března. V praxi to znamená prodloužení intervalů o 1 až 2 minuty. Tramvaje najedou na snížený provoz od pondělí 23. března, což znamená prodloužení intervalu ve špičkách o 2 minuty, u páteřních linek 9, 17 a 22 o 1 minutu.

Méně nočních tramvají i denních autobusů

Nejvyšší pokles cestujících zaznamenaly noční spoje. Od pátku 20. března bude dočasně provoz o víkendových nocích stejný, jako je ve všední dny, intervaly nočních linek budou tedy i o víkendu delší.

Od soboty 21. března bude prodloužen interval u letištních linek, tedy autobusů číslo 100 a 119.

Provoz autobusů zůstává stejný jako dosud, to znamená, že v pracovních dnech jsou mírně prodlouženy intervaly na nejvytíženějších linkách, u vybraných městských linek je provoz ukončen již ve 22.30, zároveň nejsou v provozu školní linky ani školní spoje na příměstských linkách. Od soboty 21. března bude dále prodloužen interval u letištních linek, tedy autobusů číslo 100 a 119. A to opět vzhledem k omezenému provozu Letiště Václava Havla Praha.

Hlavně ohleduplně

Podle již platného nařízení z úterý 17. března mohou cestující vstupovat do přepravního prostoru v pražské MHD pouze se zakrytým nosem a ústy. Vzhledem k nedostatku roušek není nutné mít přímo tyto zdravotnické pomůcky, stačí šátek či šála. I nadále jsou v platnosti všechna dosavadní preventivní opatření pro minimalizaci rizika nákazy v MHD, tedy pro řidiče povinnost otevírat v zastávkách všechny dveře vozů, vyhrazení prostoru předních dveří autobusů pouze pro řidiče, nadále jsou vypnuté systémy uzavřené cirkulace vnitřního vzduchu ve vozidlech a probíhá také zvýšená frekvence dezinfekcí dopravních prostředků.

„Buďte ohleduplní k sobě navzájem i k řidičům,“ prosí Dopravní podnik cestující a zároveň upozorňuje, že řidiči mají právo cestující bez zakrytého nosu a úst vyloučit z přepravy. Všechna další aktuální opatření v dopravě najdou Pražané na stránkách Dopravního podniku.

Související…

Cestující mohou do pražské MHD pouze se zakrytými ústy a nosem
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy