Největší počet odhalených případů domácího násilí ze všech regionů České republiky připadá na hlavní město. Za devět měsíců letošního roku museli násilníci kvůli svému chování konkrétně opustit 129 domácností. A přestože během prázdnin byl zaznamenán mírný pokles, od září se počet případů zvýšil na čtrnáct za měsíc. Ještě před koncem října už přesáhl deset.

„Zřejmě se na zvýšeném počtu projevil i začátek nového školního roku a s tím spojená nervozita a tlak v rodinách s dětmi. Evidujeme i nárůst případů mezigeneračního násilí a drogově závislých osob,“ popisuje ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján.

Šikana mezi generacemi

O tom, že problematika domácího násilí trápí čím dál více obyvatel metropole, kteří své problémy konzultují s odborníky, svědčí i vysoký počet kontaktů pražského Intervenčního centra. Mezi jeho hlavní klienty se v současnosti řadí zejména ženy a nezletilé děti.

Obětí domácího násilí však nejsou pouze děti, ale stále častěji i jejich rodiče.

„Proto jsme od září rozšířili služby o terapeutickou práci s dětmi z rodin zasažených domácím násilím. Cílem terapie je nejen zprostředkovat dítěti informace o jeho právech a přiměřeně jeho věku ho informovat o stávající situaci, ale také o tom, co se děje v rodině. V rámci terapie může dítě sdílet a zpracovat zkušenosti s prožitým násilím tak, aby se zabránilo další traumatizaci dítěte,“ doplňuje ředitel Ján.

Když jsou obětí rodiče

Obětí domácího násilí však nejsou pouze děti, ale stále častěji i jejich rodiče. Tak tomu bylo například v kauze rozvětvené rodiny obývající společnou domácnost. S rodiči v seniorském věku žil jejich 45letý syn s nezletilou dcerou a druhý 41letý syn s partnerkou. Starší ze synů měl problémy s alkoholem a dalšími návykovými látkami, pracoval jen občas.

„Rodičům nepřispíval na bydlení, navíc doma často dělal scény, kdy rozbíjel vybavení bytu a napadal každého, kdo se mu připletl do cesty. Nad rodinou visela i hrozba vystěhování kvůli četným stížnostem sousedů. Po jednom z incidentů se však partnerka mladšího ze synů odhodlala zavolat policii. Ta násilníka vykázala z bytu na deset dní a my jsme postupně kontaktovali všechny členy rodiny,“ řekla k případu vedoucí Intervenčního centra Praha Barbora Holušová.

Staří rodiče se nakonec rozhodli problém řešit žádostí o sociální bydlení. Ve složité situaci se však ocitla dcera vykázaného otce, o kterou se doteď starali právě její prarodiče. „Je svěřená do péče otce, který však nefunguje tak, jak by měl, a matka se o ni nikdy pořádně nezajímala,“ dodává Holušová s tím, že pro odborníky Intervenčního centra tedy práce v tomto případě zdaleka nekončí.

Související…

Proč bychom měli učit své děti nadávat
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Centrum sociálních služeb Praha