V pražské zoo bylo 30. března 2019 rušno. Přispělo k tomu nejen krásné jarní počasí, ale také slavnostní zahájení již 88. sezóny. Během slunečné soboty byl návštěvníkům představen nový ptačí druh, pokřtěny dvě opičky a nechybělo ani otevření dvou unikátních výstav a reprezentativních toalet.

Úvodní slavnosti se zúčastnilo hned několik významných pražských osobností v čele s náměstkem primátora hlavního města Prahy Petrem Hlubučkem, rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou či účastníky televizní soutěže Star Dance Jitkou Schneiderovou a Jiřím Dvořákem. Ti očekávání přihlížejících nezklamali a na pódiu hned na úvod vystřihli krátkou taneční improvizaci.

Nejstarší bobek v zoo

Program dále pokračoval ve výběhu primátů, kde se křtila malá opička guerézy pláštíkové pojmenovaná Lopi a samice gibona stříbrného Abu-Abu. Její kmotr Jiří Dvořák si mimo jiné pochvaloval, jak jde úroveň pražské zoo strmě vzhůru.

Herci Jitka Schneiderová a Jiří Dvořák


U hlavního vchodu byly také otevřeny zbrusu nové toalety, které však neplní jen svou prozaickou funkci. Hned zvenku upoutá každého návštěvníka trvalá výstava s koprolity a odlitky trusu zvířat. Jejím největším unikátem je bezesporu zkamenělý výkal dravce anomalocarise, který, jak ředitel Miroslav Bobek vtipně poznamenal, je bezesporu nejstarším bobkem v zoo. Součástí otevření výstavy byl také křest nové knihy Atlas trusu.

Sokol pokřtil kagu

Kromě dvou křtů primátů došlo i na představení vzácného kagu chocholatého, kterého pražská zoo chová poprvé v historii. Kmotrem vzácného druhu z Nové Kaledonie se příhodně stal herec a komik Ondřej Sokol, který si na pódiu neodpustil průpovídky o tom, že je stejně jako kagu pták, který neumí létat.

Slavnostní den vyvrcholil u výběhu koně Převalského koncertem mongolského hudebníka Bagama Bolora spolu s tanečním vystoupením v pestrobarevných exotických krojích. Kulturní vložka byla tematickým úvodem k vernisáži fotografií Václava Šilhy, zobrazujících život orlích lovců v Mongolsku.

Výstava fotografií Václava Šilhy nazvaná Orlí lovci bude od soboty k vidění v jurtě u výběhu koní Převalského


Zájemci si také mohli prohlédnout i vyzkoušet řadu ukázek takzvaného enrichmentu, v jehož duchu se ponese celá letošní sezóna. Program se snaží pomocí různých nástrojů zkrátit zvířatům ve výbězích dlouhou chvíli. Jedná se například o schovávání potravy, využití hraček nebo obohacení smyslových vjemů o nové vůně.

Ještě v tomto roce plánuje zoo dokončení expozice australské fauny a zahájení výstavby nového pavilonu goril. Už během jara také představí v nové expozici posvátné žáby z jezera Titicaca a koncem léta otevře Rákosův pavilon pro nejvzácnější papoušky. Pražská zoo, kterou prý magistrát považuje za výkladní skříň města, jednoduše stále dokazuje, že je právem hodnocena jako jedna z pěti nejlepších na světě.

 

foto: Zoo Praha, zdroj: Zoo Praha