Po sociálních sítích se tento týden jako blesk šířila neuvěřitelná zpráva: Zelení chtějí znárodňovat byty! Mladý politik Filip Hausknecht, člen bytové komise na Praze 3 a ještě počátkem týdne člen Strany zelených, na své sociální síti navrhl vyvlastnit investiční byty a také ty, které se používají na Airbnb bez živnosti. Zdvihla se vlna nesouhlasu a negativních emocí, která mířila nejen na něj, ale také na celou politickou stranu.

Bývalý člen Zelených by rád znárodňoval byty, jeho bývalá strana se od něj i od návrhu distancuje


Jenže i pro Zelené byly Hausknechtovy znárodňovací teorie příliš radikální. „Jsme liberální stranou, posunuli jsme se do politického středu,“ zdůrazňuje Petr Štěpánek, předseda Strany zelených, a od výroků Filipa Hausknechta se distancuje: „Patřil mezi radikální skupinu členů, kteří nerespektovali zelený program. Ta radikální frakce přicházela s programovými návrhy, které jsme opakovaně odmítli.“

Pan Hausknecht je člen bytové komise na Praze 3 a teorie o vyvlastňování publikoval ještě v době, kdy patřil do Strany zelených. Jak se k jeho názorům stavíte vy jako předseda?

Názory pana Hausknechta nereprezentují stanovisko Strany zelených. To, o čem on mluví, náš program výslovně vylučuje. Nedostatek bytů je potřeba řešit úplně jinými nástroji – například výstavbou obecních bytů nebo tvrdší regulací Airbnb. Dnes se obcházejí poplatky z bydlení a provozuje ubytovací činnost v objektech, které jsou kolaudované pro stálé bydlení.

Poslední špatný výsledek měli Zelení za vedení kolegy Stropnického, který reprezentoval právě to radikální křídlo. A od toho jsme se odpoutali.

Jak by měla taková regulace vypadat?

Je potřeba upravit daň z nemovitostí tak, aby ti, kteří nakupují byty jako investice, byli nuceni je pronajímat. A na tom se shodneme, napříč od pravice po levici.

Jako jeden z důvodů odchodu ze Zelených zmínil pan Hausknecht, že strana byla neúspěšná a slabá. Zelení nejsou logicky tolik vidět, jako když byli ve vládě. Jak jste na tom teď?

Za dobu, co jsem předsedou, jsme zásadním způsobem uspěli jak v komunálních volbách, tak v těch senátních. Měli jsme několik společných kandidátů s jinými stranami, se STANem to byl například pan Drahoš, ten v Praze 4, kde já jsem starostou, vyhrál už v prvním kole s nejvyšším počtem hlasů.

Jiří Drahoš, společný kandidát Strany zelených, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, zvítězil v senátních volbách v roce 2018 hned v prvním kole

V komunálních volbách jsme s výjimkou Prahy a Brna pozice obhájili, máme starosty, starostky… Myslím, že pod mým vedením je strana úspěšná. A to, že někteří frustrovaní lidé jsou pro komunální politiku nepoužitelní, to je věc jiná. Poslední špatný výsledek měli Zelení za vedení kolegy Stropnického, který reprezentoval právě to radikální křídlo. A od toho jsme se za poslední rok výrazným způsobem odpoutali. Zelení se jednoznačně posunuli do politického středu.

Mluvil jste o radikální frakci, se kterou jste se rozešli. Předpokládám, že myslíte Mladé zelené.

Strana zelených má samozřejmě i mimo tuto bývalou frakci spoustu mladých členů. Jsme ale stranou liberální a stojíme na třech pilířích. Pilíř první: životní prostředí, předcházení klimatické změně, udržitelná energetika, ochrana přírody a krajiny. Druhý pilíř je sociální, například rovnost šancí, boj proti diskriminaci na pracovišti.

Petr Štěpánek (1965)

Kladenský rodák a biolog – absolvent University Karlovy a bývalý pracovník Akademie věd. Je starostou MČ Praha 4. Na předsedu Zelených kandidoval s představou strany stojící na třech pilířích – environmentálním, sociálním a pilíři svobod, rovných příležitostí a demokracie. V lednu 2018 nahradil na postu předsedy Strany zelených Matěje Stropnického.

Třetí pilíř je svoboda a demokracie, to znamená takové zřízení, které umožňuje jedinci a celým sociálním skupinám, aby se smysluplně realizovali a prožívali šťastný život s nějakou materiální základnou. A tyhle tři pilíře nás právě odlišují od sněmovních stran. A i díky tomu věřím, že se za dva roky zpátky do sněmovny dostaneme.

Často se říká, že v komunální politice se neřeší stranická příslušnost, ale konkrétní program té dané strany. Kde je pro vás hranice, za kterou vy byste nešel? S kým byste koalici neuzavřel za žádnou cenu?

Zastupitelem jsem už od devadesátých let. Na Praze 4 sloužím sedmnáctým rokem, devět let jsem byl v pražském zastupitelstvu. Za tu dobu jsem nebyl součástí žádného uskupení, které by uzavíralo koalice s jakoukoliv extremistickou stranou. V tomto směru jsem živoucím důkazem odhodlání prosazovat tady svobodu a demokracii.

Kdybyste si mohl vybrat jednu konkrétní věc, kterou byste v Praze změnil, co by to bylo?

Praze by určitě zásadním způsobem pomohlo, kdyby došlo k maximálnímu využití kolejové dopravy. Metro, tramvaje, vlaky… Například v údolí, kudy na Praze 4 vede Jižní spojka, máme nevyužitou elektrifikovanou trať. V kolejové dopravě máme obrovské rezervy, přitom její pohodlí daleko převyšuje autobusovou dopravu. Navíc by lidé nemuseli tak často nastupovat do automobilů. A za Prahu bych byl velice rád, kdybychom jako Česko měli konečně vysokorychlostní spojení s Brnem, Bratislavou, Vídní a Berlínem.

Související…

Ondřej Boháč: Co říká muž, který má pod palcem rozvoj Prahy
Zdeněk Strnad

foto: Profimedia, zdroj: Strana zelených