„Návštěvníky zcela pohltí velkoplošné projekce vytvořené z rozhýbaných Muchových plakátů a vitráže z katedrály sv. Víta. Kromě toho se ocitnou uprostřed ateliéru secesního mistra, kde se ponoří do okamžiků, kdy své dílo tvořil,“ vysvětluje Michal Dvořák, kreativní producent a autor projektu.

Silný emoční zážitek nabídne projekce Slovanské epopeje, kde návštěvníci stanou v samotném centru dění nejvýznamnějších milníků historie slovanských národů, obklopeni živými výjevy z monumentálních ohromujících pláten.

Celosvětově první NFT Alfonse Muchy

„Budou mít také možnost zhlédnout uvedení prvních rozhýbaných obrazů Alfonse Muchy ve formě NFT – exkluzivní kolekce nabízené prostřednictvím aukcí. Kolekce obsahuje 20 animovaných obrázků.

zdroj: ALPHONSE MUCHA eMOTION


Majitel všech NFT z kolekce bude mít nárok na prémiové video Slovanské epopeje,“ pokračuje Richard Fuxa, producent projektu a předseda správní rady Nadačního fondu Richarda Fuxy, který spravuje nejkomplexnější sbírku díla Alfonse Muchy.

A jak doplňuje Karel Fillner, ředitel strategie společnosti Callisto Network: „NFT Projekt Alphonse Mucha eMOTION vytváří možnost, jak přenést sběratelství klasických děl Alfonse Muchy do digitálního světa a zachovat přitom unikátnost kolekcí a jednotlivých artefaktů. Technologie nezaměnitelných tokenů zároveň nabízí nejen digitální otisk vlastnictví, držitelům NFT budou také zpřístupňovány exkluzivní akce a další výhody.“

Zájem napříč všemi generacemi

Nová forma digitálních obřích projekcí výtvarných děl za doprovodu dobové i současné hudby budí zájem a především nadšení u široké veřejnosti všech věkových kategorií. Výstava navazuje na světový trend posledních let v oblasti výstav a digitální prezentace uměleckých děl, který odstartoval především v Paříži v Atelier des Lumières. Za poslední roky nejen zde podobným způsobem představili stejné velikány jako například: Hieronymus Bosch, Gustav Klimt, Vincenta Van Gogh, Egon Schiele, Salvator Dali a mnoho dalších.

Z Paříže se tento fenomén velmi rychle šíří do celého světa. Stále vznikají nové výstavy a nová místa. „Immersive Exhibition", jak se této formě výstav říká, stále častěji pronikají i do klasických muzeí a galerií. NY, Toronto, Milán, Abú Dhabí a podobně.

To potvrzuje i Jarmila Mucha Plocková, vnučka Alfonse Muchy: „Bylo jen otázkou času, kdy se Muchovo dílo  do aktuálního světového trendu těchto projekcí zařadí. Osobně si myslím, že právě zde má Muchovo dílo vysoký potenciál a může přinést mnoho zajímavých počinů. Ráda bych zdůraznila, že jsem velmi ráda, že se v tomto aktuálním trendu našeho národního umělce Alfonse Muchy ujali právě čeští umělci ve spojení s českým majitelem největší sbírky Muchových plakátů.

zdroj: ALPHONSE MUCHA eMOTION


Jsou ke svému výtvarnému velikánovi nejblíž a jeho dílo prodchnuté slovanstvím a láskou k vlasti dokáží nejlépe vnímat a pochopit. Projekt eMOTION považuji za počin, který se zařadí k jemu podobným světovým. Je cílený hlavně na generaci mladší, která je již vychována v technologiích budoucnosti a která si cestu do klasických výstavních síní najde jen zřídka. A v tom je jeho velká zásluha.“ A dodává, že by ráda autorům eMOTION tímto poděkovala. Za zájem o dílo a osobnost Alfonse  Muchy, za  projev úcty, který mu projektem eMOTION prokázali. 

Tvůrci projektu věří, že jejich několikaleté snažení přinese zaslouženou pozornost a obdiv dílu Alfonse Muchy. „Myslíme si, že jeho originalita, hloubka a nadčasovost ještě zdaleka nebyly doceněny. Snad i naše snažení k tomu trochu přispěje a vzbudí zasloužený respekt a obdiv,“ vysvětluje Richard Fuxa a Michal Dvořák dodává: „Alfons Mucha byl milovníkem nových technologií a vynálezů, právě také proto jsme k digitalizaci jeho díla přistupovali velmi citlivě a invenčně, jak by to možná, při vší úctě, udělal i on, kdyby měl k dispozici současné technologie...“

Výstava je otevřena od 28. června do 13. září letošního roku, a to od pondělí do neděle, v časech: po-čt od 10 do 19 hodin a pá-ne od 10 do 21 hodin.

Související…

A jako Alfons
Nový Fénix
 

foto: ALPHONSE MUCHA eMOTION, zdroj: ALPHONSE MUCHA eMOTION