Někdy ještě v sáčcích s trochou štěstí najdete kvalitní listy, ale jak jej uvařit bez stopek a váhy? Neznáte teplotu vody, kterou vám přinesli? Dostáváme v restauraci také suroviny místo hotových jídel? Když však zvážíme rozdíly v kávě a čaji, ukáže se, že jsou neopodstatněné a zbytečné – čaj, stejně jako káva, má co nabídnout. Který z nich je zdravější? Dá se to jasně vyjádřit?

Je těžké ocenit čaj, protože mu věnujeme příliš málo pozornosti. Kde začít? Jako vždy jsou klíčové znalosti – znát produkt, se kterým pracujeme. Káva vydláždila cestu čaji v mnoha ohledech, a proto stojí za to se na ni podívat blíže – porovnáme oba produkty a pokusíme se odpovědět na otázku, který z nich zvolit. Další informace najdete také na cajovy.blog.

Základní rozdíly mezi kávou a čajem

Podívejte se na základní rozdíly mezi čajem a kávou:

  • Káva a čaj jsou vyrobeny z různých rostlin (Coffea a Camellia sinensis), pocházejících z různých kontinentů: Afriky a Asie.
  • Pro výrobu čaje se používají listy a pro kávu zrna.
  • Pomineme-li keřové odrůdy, v případě kávy většina manipulace se senzorickým profilem probíhá ve dvou fázích: po sklizni, kdy je odstraněna dužnina ovoce (nebo ne, a pokud ano, kdy a v jakém poměru) a během pražení. Pokud jde o čaj, výrobce má mnoho možností na každém kroku práce s produktem – listy lze uvést do prodeje pár dní po sklizni, pouze sušené a téměř nezpracované; výrobce může nechat listy projít oxidací a zastavit tento proces (téměř) kdykoli – od několika do několika desítek procent. Pak může být čaj pražený nebo ho nechají uležet a zde se objevují další proměnné – druh dřeva, doba pražení (připomíná kávu), doba zrání... každá taková úprava ovlivňuje výslednou chuť. Obecně lze říci, že v případě kávy se jedná o tzv. neenzymatické hnědnutí – karamelizace a Maillardovo hnědnutí, na rozdíl od čaje bohatého na polyfenoly, které se účastní klíčových enzymatických reakcí tohoto produktu.

Co je zdravější?

Rozmanitost druhů kávy a čaje znamená, že podrobné srovnání chemického složení obou produktů si zaslouží samostatný článek (nebo knihu) – nemluvě o tom, že mnoho studií nezná přesný původ a kvalitu použitých zrn a listů. Můžeme však zhruba rozlišit skupiny ingrediencí, které se objevují jak v kávě, tak v čaji:

  • Sacharidy: jednoduché i složené cukry tvoří asi 40 % sušiny kávy. V čaji je jich méně (asi 15–20 % ) – celkem pochopitelné, vezmeme-li v úvahu, jaké části rostlin se k výrobě obou používají.
  • Aminokyseliny: „stavební kameny“, ze kterých se tvoří bílkoviny – tvoří v průměru asi tucet procent (13–15 %) sušiny kávy před pražením, během kterého se rozkládají. Hotový sušený čaj jich obsahuje o něco více – dokonce až 25 %.

Další zajímavá fakta

  • Riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění je nižší u osob, které konzumují čaj. Zajímavé je, že podobný účinek byl při delší, střídmé konzumaci zaznamenán i u kávy.
  • Výhodou čaje je obsah fluoridů. 
  • U kávy i čaje je příznivý vliv i na snížení rizika Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
  • Káva pomáhá předcházet depresím.

Související…

Jsou probiotika opravdu plusem pro náš imunitní systém?
Hana Průšová

foto: Čajový blog, zdroj: Čajový blog