První tip se věnuje zlepšení po stránce technologické, druhý tip po stránce designové a ten třetí vám pomůže s nastolením pořádku doma, v dílně a případně i v práci.

Tepelná čerpadla pro levnější vytápění

Tepelné čerpadlo je skvělým způsobem, jak zajistit v chladných měsících teplo uvnitř budovy, ať už se jedná o velkou halu nebo malý rodinný domek. Samozřejmě pro tak rozdílné objekty nelze použít jeden model tepelného čerpadla, dostupná jsou proto tepelná čerpadla s různými výkony.

Mezi výhody tepelných čerpadel patří ekonomický a poměrně ekologický provoz ve srovnání s jinými způsoby vytápění.

Pro rodinný dům obvykle stačí tepelné čerpadlo s maximálním výkonem do 10 kW, zatímco průmyslová tepelná čerpadla dosahují mnohem vyšších výkonů s výkonem v řádu vyšších desítek, stovek, nebo dokonce i jednotek tisíc kW.

Mezi výhody tepelných čerpadel patří ekonomický a poměrně ekologický provoz ve srovnání s jinými způsoby vytápění. Jsou také snadné na obsluhu a nevyžadují žádnou zvláštní údržbu. Díky svým vlastnostem se ve velkém míře instalují do novostaveb či rekonstruovaných domů. Především v případě nízkoenergetických domů se často starají také o ohřev teplé vody.

Stylová fasáda z cihlových pásek

Fasáda se výraznou měrou podílí na celkovém vzhledu budovy. A jakou zvolit, aby vypadala dobře? Třeba takovou, která se hodí prakticky na každé stavení – nestárnoucí klasiku v podobě cihel. Zajímavou alternativou k plným cihlám z formy pak jsou cihlové pásky o tloušťce 20–25 mm, které se vyrábí právě řezáním z lícových cihel.


 

Cihlové obkladové pásky vytvoří při správné montáži totožný dojem jako plnohodnotné cihlové fasády, přitom je jejich použití velmi univerzální. Na rozdíl od lícových cihel totiž nepotřebují základy, stačí je jen nalepit na stěnu. Jsou skvělou volbou pro obložení fasády se zateplovacím systémem a používají se přitom jak u novostaveb, tak při rekonstrukcích nehledě na zateplení budovy.

Obkladové pásky svým elegantním přírodním designem příjemně oživí vzhled nejen fasád rodinných domů či hal a kancelářských budov, ale působivě vypadají rovněž v interiéru, třeba jako obložení domácího krbu. Nabízí se v mnoha různých odstínech od světle krémové barvy až po tmavou antracitovou, nejoblíbenější pak samozřejmě jsou pro cihly typické červenohnědé odstíny.


Výhodou lícových cihel a pochopitelně z nich vyráběných obkladových pásků jsou skvělé vlastnosti v podobě vysoké odolnosti vůči povětrnostním vlivům, jsou mrazuvzdorné a paropropustné. Navíc nevyžadují žádnou údržbu a pokud nezvolíte nějaký velmi světlý odstín cihel, nebývá na nich patrné běžné znečištění, jako jsou různé šmouhy.

Boxy a skříně na nářadí pro udržení pořádku

Pokud v práci něco vyrábíte, kutilství je váš život nebo alespoň občas doma něco opravujete, jistě se vám už stalo to, že jste nemohli najít zrovna ten kus nářadí, který jste potřebovali. Přitom řešení je tak jednoduché, stačí mít ve svém nářadí pořádek, vše vždy dávat na to stejné místo.


Zapomeňte na rozházené nářadí všude možně nebo staré kožené brašny bez přihrádek, s organizací vám pomůže něco promyšlenějšího. Každé dílně prospěje poctivá plechová skříň, případně vozík na nářadí s řadou šuplíků, díky kterým si konečně budete moct přehledně zorganizovat celou vaši kutilskou a opravářskou výbavu.

Na přenášení nejpoužívanějšího nářadí pak využijete boxy na nářadí. Box na nářadí se základní výbavou by neměl nikomu chybět ani v bytě, dokonce i těm méně zručným se jednou za čas může hodit mít po ruce šroubovák nebo kleště.

Související…

Jak se tisknou 3D domy, kde jsou problémy a kde stojí 2+1 osmdesát tisíc
Ivan Verner

foto: Pexels a Westbrick