Finanční negramotnost není jen otázka toho, že by si člověk nadměrně půjčoval peníze, aniž by měl na splácení. Pokud jde o finance, musíme toho umět víc. Třeba vědět, jak nejlépe zhodnotit peníze a do čeho investovat. Rady finančních poradců se často řídí jejich vlastními zájmy. Orientovat se proto musíme být schopni i bez nich. A na čem dnes, pokud jde o investice, neprohloupíme? Rozhodně na investicích do zlata.

Kdo dnes potřebuje rychlé peníze a má investiční zlato, ten prodává. Vždyť jen pro orientaci: Cena kilogramového zlatého slitku od roku 2010 stoupla na dvojnásobek. A cena zlata roste raketově dál, takže se pořád vyplatí do něj investovat, protože jsou to zaručeně dobře investované peníze.

Jako Češi máme při nákupu investičního zlata i další výhodu. Tou je silná koruna.

Investice do zlata se dnes navíc vrací rychleji než dříve. Zatímco před koronavirovou krizí se zlato doporučovalo jako investice minimálně na 7 let, nyní lze na zlatu vydělávat rychleji. A pořád jde o jednu z nejjistějších dlouhodobých investic. Zlato tak je vhodné pro uchovávání hodnoty majetku, ale rovněž pro výhodné zúročení úspor.

Jak roste cena zlata v číslech?

Dobrým zdrojem, kde lze pravidelně nárůst ceny zlata sledovat, jsou webové stránky tradičního dodavatele zlatých slitků a mincí www.zlate-mince.cz. Raketový nárůst ceny zlata je viditelný dlouhodobě, ale rovněž nyní, kdy se investice do akcií, ale i do nemovitostí staly nejistými, je nárůst obrovský. Zajímavý pohled nabízí srovnání ceny zlaté cihly o hmotnosti 1 kg. Zatímco jste ji před 10 lety, konkrétně tedy 27. 7. 2010, pořídili za 778 220 Kč, nyní je její cena až 1 498 137 Kč. Tedy již zmíněný dvojnásobek. Tento nárůst motivuje investory do dalšího nákupu zlata, protože cena dál roste. Zlato dnes překonalo hodnotu 1 945 $ za unci, a tak s nákupem zlata začala již i Česká národní banka.

Jako Češi máme při nákupu investičního zlata i další výhodu. Tou je silná koruna. Ta však nevydrží věčně, a pokud by došlo k oslabení koruny i o pouhou 1 Kč, stoupne cena zlata obratem o 50 000 Kč za kilogram. U levných obchodníků lze dnes 1 kg zlata nakoupit již od 1 443 342 Kč.

Jak investovat do zlata?

Pro laiky je důležité připomenout, že u zlata platí to tradiční: „Není všechno zlato, co se blyští.“ Investičním zlatem jsou pouze investiční zlaté slitky, nazývané též zlaté cihly, a investiční zlaté mince (pozor, nepleťte si je s numismatickými mincemi).

Vyplatí se také sáhnout vždy po tradičních značkách, které mají dobré jméno a jsou prodejné bez omezení u jakéhokoliv obchodníka. Investičním zlatem není surové zlato, již zmíněné numismatické mince ani zlaté šperky.

Související…

Proč si úspěšní čeští podnikatelé radši než nové auto pořídí dům v Chorvatsku
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: Zlaté-mince.cz