V pondělí 22. června v podvečer proběhl v pražském coworkingovém prostoru WeWork finálový večer hackathonu Hack the Crisis Czech Republic. Za dva měsíce trvání hackathonu se do něj přihlásilo 206 projektů. Díky unikátní spolupráci veřejné, soukromé a akademické sféry se podařilo pomoci 108 z nich. Odborná porota nakonec vybrala osm vítězných projektů, které si rozdělily 10 milionů korun. Vítězem se stal projekt společnosti DIANA Biotechnologies.

Start-up DIANA Biotechnologies chce přispět k výraznému navýšení kapacity ultra-citlivých Covid-19 testů v ČR. Tato kapacita je kritická jak pro úspěšné uvolňování karanténních opatření, tak pro boj s případnou další vlnou infekce. Společnost na svůj projekt získala tři miliony korun. Zároveň si odnesla cenu sympatie od hlasujících na sociálních sítích.

Ventilátor i nanofiltry

Na druhém místě se umístil plicní ventilátor Corovent, na třetím pak speciální nanofiltry, které vyvíjí spin-off LAM-X a které jsou přizpůsobeny pro využití jako součást roušek. Speciální ocenění získalo pět projektů – Grey Cortex, Oxygenerátor, Kaleido, Hunter Games a FreMEn contra COVID.

Do platformy budeme chtít zapojit i další ministerstva a státní instituce, protože se chceme hodně věnovat například distančnímu vzdělávání.

Hackathonem Hack the Crisis odstartovala dlouhodobá spolupráce agentury CzechInvest a Ministerstva průmyslu a obchodu se soukromým sektorem na projektech, které by měly pomoci státu i komerční sféře do budoucna zvládat krizové situace.

„Nově vznikající platforma Crisis Response Hub má za cíl dlouhodobě využívat synergie plynoucí z partnerství státu a komerčních institucí, podporovat vznik startupů v době jakékoli krizové situace – pandemie, terorismu a podobně,“ vysvětluje generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl.

„Do platformy budeme chtít zapojit i další ministerstva a státní instituce, protože se chceme hodně věnovat například distančnímu vzdělávání, které se ukázalo v době krize jako jedna z klíčových oblastí,“ doplňuje šéf CzechInvestu.

Vítězné projekty:

  • 1. místo v soutěži, cena ve výši 3 000 000 Kč: DIANA Biotechnologies
  • 2. místo v soutěži, cena 2 000 000 Kč: Corovent
  • 3. místo v soutěži, cena 1 000 000 Kč: Active nanofilters against COVID-19
  • Pět projektů oceněných speciální cenou 700 000 Kč: Grey Cortex, Oxygenerátor, Kaleido, Hunter Games a FreMEn contra COVID
  • Cena sympatie od hlasujících na sociálních sítích: DIANA Biotechnologies

Související…

Porota hackathonu Hack the Crisis vybrala 15 finalistů. Utkají se o 10 milionů korun
Klára Kutilová

foto: Hack The Crisis, zdroj: Hack The Crisis