Uvažujete o hypotéce? Pak byste rozhodně neměli dlouho otálet, letos nízké úrokové sazby výrazně porostou. Ještě než se ale v některé bance upíšete k třicetiletému splácení, měli byste pouvažovat, jak správně nastavit finanční život, aby vás hypotéka úplně nezničila. Na co si tedy dát při výběru hypotéky pozor?

Koupě vlastní nemovitosti se v dnešní době neobejde bez půjčky, a to ať už větší či menší částky, kterou je nutné dlouhodobě splácet. Zadlužit se je možné v rámci:

  • hypotéky
  • úvěru ze stavebního spoření
  • rodinné půjčky

Hypotéky jako nedostupné zboží

Hypotéky od roku 2018 prochází řadou významných změn, které má na starosti Česká národní banka. Ta zpřísnila podmínky pro získání úvěrů na bydlení, a to hned ze dvou důvodů.

  • Ceny nemovitostí v posledních letech začaly raketově růst, což způsobilo přehřátí hypotečního trhu.
  • Druhým důvodem bylo riziko předlužení domácností, kdy centrální banka usilovala o to, aby se snížila splátka k poměru příjmů klienta.

Nově tak musí žadatel o hypotéku splnit dvě základní pravidla:

  • Vlastní zdroje musí činit minimálně 10 %, optimálně pak 20 % z hodnoty nemovitosti.
  • Suma všech měsíčních splátek nesmí překročit 45 % čistých příjmů.

Cíle centrální banky se podařily splnit, na druhou stranu ale banka přiměla mnohé zájemce k tomu, aby peníze začali shánět i na jiných frontách, nejčastěji tak lidé volí půjčky od rodičů a ve výsledku stejně dluží celou potřebnou částku ke koupi nemovitosti.

Zvažte své možnosti

Získat hypotéku ze dne na den je nereálné, jedná se o předem daný proces, který lze jen stěží urychlit. Jste-li ale rozhodnuti, že do úvěru půjdete, pak je ze všeho nejdříve vhodné zvážit vlastní finanční možnosti, aby půjčka nebyla velkou finanční zátěží pro rodinu. Je nutné pamatovat, že i ta nejvýhodnější hypotéka vám může překazit plány do budoucna.

Velké rozdíly panují nejen v úrokových sazbách, ale i v postupech schvalování úvěrů.

Druhým bodem by měl být průzkum trhu. Zjistit, jaké banky hypotéky nabízí a za jakých podmínek. Ač se to na první pohled nemusí zdát, velké rozdíly panují nejen v úrokových sazbách, ale i v postupech schvalování úvěrů. Pomoci k tomu může online kalkulačka a internetový srovnávač.

Pozor na špatný odhad

Úroková sazba by při výběru neměla být prioritním parametrem. Velmi důležitý je také odhad, respektive jakým způsobem banka k odhadu nemovitosti přistupuje. Pokud si totiž kupujete nemovitost za 6 milionů, jejíž odhad banka poníží na 5,5 milionů, získáte o to nižší hypotéku a budete potřebovat mnohem více vlastních zdrojů než jen zmiňovaných 10 %.

Je tedy zapotřebí podat žádost a s bankou prokonzultovat, jak odhad může dopadnout. Pokud nebude k vaší spokojenosti, jděte o dům dál. Podáním žádosti se ještě k ničemu neupisujete!

Související…

Jak nejlépe prověřit trvalost vztahu? Romantika často končí ve společné domácnosti
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Půjčka.co