Předběžně se počítá s tím, že do oprav poškozené telekomunikační sítě bude nutné investovat minimálně 600 milionů dolarů. Společnost plánuje, že důležitou součástí této akce bude i nadále partnerství s čínskými technologickými společnostmi Huawei a ZTE, na jejichž technologie a součástky spoléhá přibližně 60 % ukrajinského trhu. Ředitel Kyivstar proto vyjádřil obavy ze současného vymezování se Evropské komise proti těmto společnostem jako vysoce rizikovým.

Kyivstar aktuálně nemůže využívat zhruba 7 % své telekomunikační sítě, což je způsobeno vleklým válečným konfliktem. Oproti minulému roku jde ale o mírné zlepšení – tehdy operátor hovořil o tom, že nepoužitelných je 10 % infrastruktury – ke kterému dochází hlavně relativně úspěšné ukrajinské protiofenzivě. Operátor v horizontu tří let plánuje investovat do přestavby telekomunikační sítě 600 milionů dolarů, přičemž se počítá, že důležitým hráčem v rámci této nákladné akce budou čínské technologické společnosti Huawei a ZTE.

Hledání řešení pro budoucnost

„Snižování závislosti na čínských technologiích by pro Kyivstar nebylo jednoduché a pravděpodobně by si žádalo podrobný plán založený na debatě mezi Evropou, USA a Ukrajinou. Naše sítě fungují přímo v místě konfliktu. Zodpovídáme za dostupnost kritických služeb,“ zdůraznil Oleksandr Komarov, generální ředitel Kyivstar, v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Pokud se vůbec chceme bavit o plošném nahrazení čínských technologií, museli bychom mít dlouhodobý plán s jasnou vizí. Zároveň se v takovém případě neobejdeme bez dodatečné finanční podpory pro ukrajinské operátory.

Obává se přitom toho, že na jeho společnost bude vyvíjen nátlak v souvislosti s diskuzemi o vstupu Ukrajiny do Evropské unie, která momentálně přistupuje k dodavatelům z Číny jako k vysoce rizikovým.

Politizace tématu by mohla ambiciózní plán obnovy ohrozit. Pro Ukrajinu je navíc za současné situace nebezpečné zanevřít na spolehlivé dodavatele a ponořit se do komplikovaných vyjednávání o nových partnerstvích, což je scénář, do kterého by se Kyivstar mohli snažit tlačit spojenci z EU a NATO. „Pokud se vůbec chceme bavit o plošném nahrazení čínských technologií, museli bychom mít dlouhodobý plán s jasnou vizí. Zároveň se v takovém případě neobejdeme bez dodatečné finanční podpory pro ukrajinské operátory,“ kritizoval Komarov.

Postoj Kyivstar je tak de facto v souladu s tím, který zastává většina velkých evropských operátorů. Ti se, poté co Evropská komise označila Huawei a ZTE za vysoce rizikové dodavatele, ohradili s tím, že využití technologií těchto společností je v případě kritických částí sítě minimální až nulové. V okrajových částech sice součástky od Huawei a ZTE využívány jsou, ale podléhají tak přísným bezpečnostním opatřením a kontrolám, že jakékoliv zneužití je prakticky nemožné.

V případě Kyivstar tvoří technologie Huawei a ZTE momentálně skoro 100 % rádiové přístupové sítě. V rámci síťového jádra kritické infrastruktury jde o cca 30 %. Podle Komarova na čínské součástky spoléhá téměř 60 % ukrajinského trhu a nahradit je by bylo za této situace téměř nemožné.

Operátor se navíc během konfliktu musí potýkat s pravidelnými útoky hackerů. Přesto věří, že investice do telekomunikační sítě je jedním z klíčových bodů celkové poválečné obnovy Ukrajiny. „Je to součást naší společenské odpovědnosti. Musíme budovat, investovat, obnovovat, a mezi tím ještě najít prostor, abychom dali dobrý příklad. Pokud budeme investovat jenom tam, kde je to zrovna akutní, rozhodně to nebude stačit,“ uzavřel. 

foto: Shutterstock , zdroj: Bloomberg