Náš mozek denně odvede velké množství práce. Zároveň při tom ale vyprodukuje i amyloidy a tau proteiny, jejichž vyšší koncentrace je spojována s mnoha neurologickými nemocemi. Nedávno provedený výzkum ukázal, že spací poloha na boku dokáže tento odpad lépe odbourávat.

Za odbourávání škodlivin v mozku je v těle odpovědná glyfatická soustava. Vědci z University of Rochester Medical Center zjistili, že její největší výkon vzniká, když tělo odpočívá. Na základě výsledků z magnetické rezonance u anestezovaných myší sledovali také polohu, která je pro tento proces nejpřínosnější. Bylo dokázáno, že když myši položili na bok, ničení odpadu v těle se významně urychlilo. „Analýza prokázala, že glyfátový transport byl nejúčinnější v noci v poloze na boku ve srovnání s pozicemi nazad a na břiše,“ potvrdil výsledky hlavní výzkumník Dr. Nedergaard.

Odpad může za Alzheimerovu chorobu a demence

Nedostatečná likvidace odpadu může významně urychlit ztrátu paměti. Nyní se tedy pracuje s teorií, jak moc se snížená funkce glyfatického systému zrcadlí v nemocech, jakými jsou demence a Alzheimerova choroba. Je známé, že při těchto onemocněních je jejich koncentrace v mozku vyšší. Z dostupných lékařských informací je také potvrzeno, že nárůst destruktivního beta-amyloidu nelze zastavit, ale jen zpomalit, a to pouze za předpokladu, je-li pacientovi naordinována léčba včas.

Tělo potřebuje pro svou regeneraci 6 až 8 hodin spánku denně.

Řešením by bylo jeho tvorbu zcela zastavit očkováním. Doposud ale nebyla nalezena vakcína, která by to umožnila. Ve světě se sice myši proti beta-amyloidu úspěšně očkovaly s pozitivním dopadem na jeho eliminaci, u člověka se však přínos nikdy nepotvrdil. 

Důležitá je spánková hygiena

Cestou je tedy snižovat riziko onemocnění z poškozených bílkovin přirozenou cestou – vhodným spánkovým režimem, dodržováním doporučené doby, kterou tělo potřebuje odpočívat, a spánkem na boku. To, o jak účinnou metodu jde, zatím není vyčíslené. Dosavadní výsledky ale poukazují na to, že by tato metoda mohla k eliminaci rizika těchto onemocnění velmi významně přispívat. 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Life Hack