Nejrůznější zdravotnická přikázání i televizní kuchařské show doporučují používat olivový olej. Není chemicky upravovaný a o jeho prospěšných účincích na lidský organismus by odborníci mohli vyprávět dlouhé hodiny. Skutečně je ale zdravé konzumovat pouze tento typ rostlinného tuku?

Z dlouhodobého hlediska může jednodruhové zaměření na některou složku potravy našemu tělu velice škodit. Uveďme si proto jednoduchý příklad: Dozvíte se, že čerstvý pomeranč je bohatým zdrojem vitamínu C, a tak jej zařadíte do svého jídelníčku jako jediný druh ovoce. Nejdříve bude váš organismus z přívalu vitamínů jásat, ovšem po nějaké době začne vykazovat určitou nesnášenlivost tohoto vašeho vynuceného zvyku. Projevy mohou být různé, od vyrážky přes prochladlé dlaně a chodidla až po zánět močových cest či ledvinovou koliku. Specifické vlastnosti jednoho druhu potravin začnou v těle účinkovat jako disbalanční prostředek místo toho, aby nám byly ku prospěchu. 

Přemíra olivového oleje může i škodit. Zařaďte do svého jídelníčku i jiné druhy.

Všeho moc škodí 

Pokud se tedy zaměříme na olivový olej jako na jediný zdravý přísun tuků, začne náš organismus reagovat podobně jako ve výše uvedeném příkladu s pomerančem. Trápí vás chronická únava, vyčerpání, bolesti kloubů či záněty? Máte problémy s trávením, nadýmáním nebo častými migrénami?  Možná se ve vaší stravě objevuje olivový olej až příliš často. 

Rozšiřte obzory!

Tuky k životu potřebujeme. Ovlivňují totiž energetický metabolismus a endokrinní systém. Ale měli bychom vědět, že si mezi nimi můžeme vybírat a nabízet tak našemu tělu nekompromisní kvalitu i pestrost. Nebojte, neznamená to návrat k margarínům a rafinovaným olejům, které v sobě nenesou žádnou radost z používání ani zdraví prospěšné látky. Jestliže dbáte na vyvážený jídelníček nebo se zaměřujete především na rostlinnou stravu, rozšiřte svůj obzor o další druhy olejů lisovaných za studena. Jsou plné vitamínů, enzymů, fytolátek i nových druhů chutí.

Oleje lisované za studena nejsou chemicky upravované, krásně voní a dobře chutnají.

Příliv nové energie

Každý z olejů je specifický svým složením a může blahodárně zapůsobit na nějakou oblast vašeho zdraví právě v té chvíli, kdy vaše tělo potřebuje dodat to či ono. Pomocí širokého spektra olejů lisovaných z všemožných druhů olejnatých semen či ořechů pak vybalancujete mnohá zdravotní zatížení, nebo si dodáte sílu, energii i vitalitu, zdravější vzhled a vyzařování či vyživenější pleť i vlasy. Zbavíte se dlouhodobé únavy a hormonální nerovnováhy a objevíte novou radost z používání bohatých chutí, které oleje lisované za studena nabízejí.

Dokonalý výběr 

Jak ale vybrat ty nejlepší? Vodítkem se může stát například cena, která by měla odpovídat kvalitní surovině a pečlivému zpracování. Hlavně si to užívejte a při hledání kvalitních olejů lisovaných za studena věřte, že tím nejlepším rozlišovacím parametrem jsou vaše senzory. Pomohou vám se vyznat v kvalitě a opravdu to není žádná věda. Pokud jsou oleje lisované za studena ve skvělé kvalitě a formě, jsou chutné a voní po původní a čerstvé surovině, mají přirozenou barvu a neucítíte v nich nic cizího.

Používání celé řady extra panenských olejů je především příjemným chuťovým zážitkem a rozšířeným obzorem v možnostech volby vašeho zdraví.

 

foto: Shutterstock