Pamatujete si, jak vám maminka každé ráno chystala do školy obložený chleba ke svačině? Tehdy jste ho možná tajně vyhodili nebo o přestávce vyměnili se spolužákem za lepší. Jenže hladovět mezi snídaní a obědem není příjemné ani zdravé. Jaké jídlo na celý den tedy zabalit sobě i dětem, aby nejen dobře chutnalo, ale bylo také nutričně správně vyvážené?

Dbáte o pravidelnou ranní snídani? Skvělé! První jídlo po probuzení totiž nastartuje váš metabolismus a zásobí tělo důležitými látkami, aby mohlo správně fungovat. Jenže do oběda je přeci jen ještě daleko – obzvlášť pokud patříte mezi ranní ptáčata. A tak se nezapomínejte nasvačit a k pravidelným přesnídávkám motivujte i své děti.

Ideálně bychom měli jíst menší porce alespoň 5-6krát denně. Právě svačiny mezi hlavními jídly jsou pro organismus nepostradatelné. Udržují optimální hladinu cukru v krvi a dodávají tělu potřebnou energii. Pokud jíme pravidelně, organismus nemá potřebu uchovávat zásoby na horší časy a my nebudeme tloustnout.

Zkuste svačiny kreativně nastylovat.

Společná příprava je důležitá

Že vaše děti ohrnují nos nad tím, co o přestávce najdou zabalené v ubrousku? Zapojte je do přípravy. Nechte je, ať si samy vyberou, co jim chutná, a veďte je k tomu, aby svačinu braly jako samozřejmost. Běžte jim sami příkladem a svačinu společně nachystejte pro celou rodinu. Vždyť i vám pak v práci mezi poradami přijde něco k zakousnutí vhod.

Svačina by měla obsahovat dostatek sacharidů (např. celozrnné pečivo) a bílkovin (např. plátek libového masa či šunky, sýr, mléčné výrobky nebo luštěniny). Doplňte ji také o čerstvé ovoce a zeleninu. Nevymýšlejte žádné složitosti, zároveň se ale vyhněte fádním kombinacím bez nápadu. Chléb s lučinou bude nudný, když k němu ale přidáte barevnou papriku nebo čerstvou pažitku a pěkně ho jimi ozdobíte, úplně se rozsvítí.

Hummus nebo avokádové guacamole může být příjemnou změnou.

Hraní s jídlem povoleno

Obložené sendviče

Kreativní foodstyling, základ úspěchu. A u dětí to platí dvojnásob. Jídlo je musí bavit. Třeba s pestrobarevnou zeleninou a bylinkami se dají provádět různé kousky. Naaranžujte je s dětmi do různých tvarů. Udělejte pečivu oči z plátků okurky, nos z oranžové papriky, pusu z rajčete a vlasy z kadeřavého salátu. Vymýšlejte si u toho zajímavé příběhy a každému členovi rodiny nachystejte k jídlu jinou postavičku nebo zvířátko.

Svačinové pomazánky

Kromě různých variant sendvičů čas od času svačiny ozvláštněte hutnou pomazánkou. Vyzkoušejte třeba různé varianty hummusu, dopřejte si avokádové guacamole, pomazánku z pečené zeleniny nebo výživného tuňáka. Dovolte dětem chystat, krájet, míchat a mazat.

Zdravé mlsání

Také sladké svačinky přijdou k chuti. Zkuste si třeba vyrobit domácí müsli tyčinky z ovesných vloček, ořechů a sušeného ovoce. Nebo si do kelímku namixujte ovoce (jablko a banán) a přidejte k němu hrst ořechů. Výbornou svačinkou, kterou slupnete hned, jsou také různé obilné kaše nazdobené ovocem či semínky. Jen si pak nezapomeňte přibalit i lžičku.

A že opravdu nemáte čas na přípravu a vymýšlení praktických svačinek? Vyzkoušejte předpřipravený supersnack v kelímku od společnosti Iswari, který je přímo nabitý zdravými surovinami, a budete se po něm olizovat až do oběda.

Spoluautorka Eliška Jindrová

foto: Shutterstock, zdroj: iswari