Léto je definitivně pryč, dny se krátí, slunečního svitu ubývá, a tak je ten pravý čas na očistu organismu. Správná detoxikace nám dodá energii a zároveň zbaví tělo škodlivých toxinů. Ne každý si ale takovou „detoxikaci“ vykládá správně. Jakých omylů se tedy během podzimní kúry můžeme dopustit? 

S příchodem zimy máme tendence schoulit se pod deku a absolvovat několikaměsíční hibernaci. Ačkoliv je to bohužel nemožné, pravdou zůstává, že odpočinek je pro detoxikaci poměrně důležitý. Pamatujte si, že čistíte nejen tělo, ale i ducha a mysl, abyste mohli udělat prostor pro vaše nejlepší já. Pojďme se nyní podívat, jaké chyby při detoxu nejčastěji děláme. 

Chyba č. 1: Poslední večeře

Termín plánované detoxikační kúry máme pečlivě poznamenaný v diáři už měsíc dopředu. Jenže čím víc se den D blíží, tím častěji se v našem jídelníčku objevují smažené poklady z fastfoodů, sladkosti plné rafinovaných cukrů a vůbec potraviny, které bychom za normálních okolností ve svém nákupním košíku zkrátka nenašli. Období přejídání graduje se slovy „ještě si ty hranolky a hamburger naposledy užiju“ těsně před zahájením očisty. Jakmile odbije půlnoc, odebereme se ke spánku s nafouknutým břichem, blaženým výrazem a pocitem, že pár dní na šťávách v pohodě vydržíme. 

Jenže podobný model chování je samozřejmě špatný. Tělo se musí na detox postupně připravit, jinak vás v průběhu kúry mohou provázet nejrůznější hormonální změny, hlad i výkyvy nálad. Přistupujte k očistě jako k dárku, který dáváte svému organismu, aby se mohl zregenerovat a opravit, a ne jako k bolestivému obětování sebe sama.   

Chyba č. 2: Náročný trénink 

Po prvním úspěšně absolvovaném dni detoxikace máme radost, že jsme přežili, a většinou nás zaplaví i vlna hrdosti. V tomto nebezpečně euforickém stavu, který by se dal srovnat s výšlapem na Mount Everest, chceme pro své zdraví udělat ještě víc. Vytočíme číslo svého trenéra. 

Ale zátěžové cvičení v posilovně nebo několikakilometrový přespolní běh opravdu není dobrý nápad. Náročné fyzické aktivity mohou vést při probíhajícím detoxu k bolestem hlavy, dehydrataci, únavě a postupně až k celkovému kolapsu organismu. Pokud máte přesto neutuchající potřebu sportovat, vsaďte na jemnou jógu. Připomeňte si však, že v momentě, kdy jste se pro očistu rozhodli, udělali jste ze svého těla prioritu. Měli byste tomu přizpůsobit i všechny události a společenské akce ve vašem kalendáři. 

Chyba č. 3: Rychlá dieta

Naše váha není zrovna ideální a sami se sebou nejsme spokojení. V hloubi duše moc dobře víme, že za to mohou noční výlety do ledničky i nepravidelné stravování. Jakmile ale budeme několik dní konzumovat pouze šťávy z bylinek, ovoce a zeleniny, musí se to přece někde projevit. Ideálně mínus dvěma kily v oblasti břicha a mínus dvěma na hýždích.   

Pozor, nezaměňujte detoxikaci s hubnutím! Detoxikace především čistí organismus od škodlivin a připraví imunitní systém na nadcházející chladné období. Rozhodně nečekejte, že budete po pár dnech o několik kilo lehčí. Aby byla očistná kúra provedena správně, vsaďte na rady výživových poradců nebo se zapojte do programu UGO Očista, který pro vás nyní připravují opravdoví profesionálové. Více o UGO Očistě se dozvíte přímo zde

foto: Shutterstock a Giphy