Potraviny rozdělujeme na kyselinotvorné a zásadotvorné. V lidském těle jsou všechny tekutiny zásadité s výjimkou žaludečních šťáv. Mezi zásadotvorné se řadí až na výjimky všechny syrové potraviny, kdežto tepelně upravované potraviny jsou z větší části kyselinotvorné. Podle obhájců raw stravy je důvodem, proč lidstvo trpí tolika chorobami, právě fakt, že konzumuje z větší části tepelně upravenou stravu, jako je maso, pečivo, mléčné výrobky, čokoláda či sýry. Někteří odborníci to však vyvracejí.

Obhájci raw stravy doporučují konzumovat z 80 % zásadotvorné a z 20 % kyselinotvorné potraviny. "Dnes lidé konzumují převážně kyselinotvorné potraviny, a jelikož je acidóza horká, způsobují tyto kyseliny a jejich sloučeniny ve tkáních záněty, které oslabují buňky a znemožňují jim transportovat živiny skrze celulární (buněčnou) membránu, což nakonec vede k buněčné smrti," uvádí například doktor Robert S. Morse ve své knize Zázračná detoxikace.

Morse v knize mimo jiné tvrdí, že právě acidóza je příčinou velké skupiny nemocí, jako jsou například gastritida, kolitida, cystitida a další. Podle něj se vlastně nejedná o choroby, ale zánětlivé reakce organismu na acidózu.

Dá se s raw stravou zdravě hubnout? Ani odborníci se neshodnou.

Lékařka: Jídelníček je důležitější

Podle dietoložky MUDr. Václavy Kunové tvorbu zánětu však ovlivňuje spíše skladba jídelníčku než tepelná úprava. "Strava může mít prozánětlivé nebo protizánětlivé účinky. Například máme-li v jídelníčku výrazně více omega-6 nenasycených mastných kyselin než nenasycených kyselin omega-3, vzniká v těle zánět," konstatuje lékařka.

"Zdrojem omega-6 je slunečnicový olej a obecně strava s větším množstvím průmyslově upravených tuků. Zdrojem protizánětlivě působících látek jsou naopak omega-3 mastné kyseliny, tedy mořské ryby, lněné semínko, chia semínka a některé druhy ořechů. Protizánětlivě působí velké množství zeleniny, ale kvůli tomu není nutné ostatní potraviny z jídelníčku vynechávat," doplňuje Kunová.

Původ všech degenerativních nemocí?

V roce 1930 provedl doktor Edward Howell 55 let dlouhý výzkum, který se týkal syrové stravy a vyčerpání enzymů způsobené konzumací tepelně upravené stravy. Zjistil, že enzymy jsou katalyzátory všech biologických procesů v těle a život bez nich nemůže existovat.

Také přišel na to, že tepelné zpracování tyto enzymy kompletně ničí, protože jsou náchylné na teplo. A jesou to právě enzymy, které pomáhají jídlo také trávit, takže v případě vařené stravy si tělo musí brát tyto látky z metabolismu.

"Většina, ne-li všechny degenerativní nemoci, kterými lidé trpí, jsou způsobeny přílišnou konzumací tepelně upravené stravy, která nemá dostatek enzymů," uvádí Howell výsledek svého výzkumu. Také další studie z Francie, Švýcarska, Indie a dalších zemé, tentokrát však provedené na zvířatech, dospěly k podobným závěrům.

Tradiční čínská medicína

S tvrzením, že tepelná strava může lidskému organismu škodit, souhlasí i čínská medicína, avšak jen v některých bodech. Toto učení také doporučuje omezit pasterizované mléčné výrobky, pokrmy obsahující bílý cukr, mouku a také veškerá pečená, smažená a grilovaná jídla.

Na rozdíl od vitariánů však za nevhodnou považuje také syrovou zeleninu a ovoce a všechny chladné nápoje. Naopak mezi jídla, která trávení posilují, řadí ta, jež jsou upravena vařením, dušením či napařováním, veškeré obiloviny, luštěniny a koření.

Tradiční čínská medicína však uznává, že například lidem takzvaného horkého typu (rychle mluvící, aktivní, horkokrevní) či těm, kteří žijí v teplých oblastech, může syrová strava dobře prospívat. Lidem typu studeného a žijícím v chladnějším podnebí naopak většinou spíš vyhovuje strava zahřívající. V této souvislosti přiznávají i vitariáni v Čechách, že během zimy přechází na tepelně upravená jídla.

Raw strava a hubnutí

Podle některých východních směrů a také jednoduše z toho důvodu, že raw strava obsahuje vysoké množství vlákniny, je občas tento typ jídelníčku doporučován i lidem, kteří chtějí zhubnout. Je však důležité vyvarovat se chyb, které by mohly způsobit naopak přibírání na váze. 

„Raw dezerty jsou všude prezentovány jako ,zdravé, ale ve skutečnosti se jedná o kalorické bomby," upozorňuje upozorňuje Václava Kunová. "Tuk z ořechů, případně avokád, ve spojení s cukrem z datlí a nejrůznějšími sirupy dává ve výsledku samozřejmě velmi atraktivní chuťové kombinace, ale o žádné lehké dezerty se nejedná. Pokud by tedy někdo chtěl jít cestou raw hubnutí a zvolil si k tomu jen dezerty, může dokonce začít přibírat," doplňuje lékařka.

Pohled západní medicíny

Podle specialistky na výživu Václavy Kunové u syrové stravy převažují rizika nad výhodami. "Raw strava je už ze své podstaty deficitní. Nejakutněji hrozí riziko z nedostatku bílkovin, železa, vápníku, omega-3 kyselin a vitaminu B12," vypočítává Kunová.

"Po kratší nebo delší době, podle individuáních dispozic organismu, dochází k anémii z nedostatku vitaminu B12 a k osteoporóze. Důsledkem této diety také bývá syndrom sníženého HDL, tedy ochranného cholesterolu. Přemíra vlákniny navíc způsobuje zažívací obtíže, jakými jsou průjmy a nadýmání. Při příjmu vlákniny vyšším než 60 gramů za den dochází k poruše vstřebávání vitaminů a minerálních látek. Kromě deficitů hrozí na druhé straně zbytečná zátěž některými rostlinnými antinutričními látkami, které by byly normálně inaktivovány varem, a také zátěž mykotoxiny," dodává dietoložka.

zdroj: Hippocratesinst.org