Jednou jsem školil skupinu lidí, kteří si stěžovali na to, že je ten život nějak krátký… A mě napadla věta, kterou jsem uvedl tento článek. Pokud prožíváme smutek, zlobu, vztek, zášť a řadu dalších negativních emocí, život nám skutečně proteče mezi prsty. Naopak když zvládneme pracovat se svými myšlenkami a porozumíme tomu, jak zvládat své energie, pak zjistíme, že si dny můžeme užít v plné radosti.

Na svých kurzech společně s Dr. Tomášem Rychnovským učím, že si každý z nás vybudoval celou škálu mechanismů, kterými se bráníme před napětím. Z krátkodobého hlediska tyto životem naučené reakce pomáhají, ale v dlouhodobém horizontu nám vždy jen ubližují. A nejen nám samotným, ale také lidem v našem okolí.

Pokusím se ukázat na příkladu. Představte si skupinu deseti lidí, kteří se baví o problematické situaci. Všichni prožívají napětí, ale každý z nich se mu brání po svém. To znamená, že v prvním se například spustí obranná reakce a začne křičet. Jiný se naopak uzavře do sebe a bude mlčet. Další celou situaci vytěsní do té míry, že téměř nevnímá, co se v místnosti děje. Čtvrtý si přerovná své tužky na stole, aby se uklidnil, pátý rezignuje, že danou situaci už nemá smysl řešit. Šestý vše zesměšní, sedmý hodí vinu na osmého a osmý začne litovat sám sebe. Devátý se bude snažit všechny uklidnit a nabídne jim svou pomoc… No a desátý? Ten může vše jen pozorovat a v klidu řešit danou situaci, aniž by se mu spustila jakákoli výše zmíněná reakce, jelikož už si nánosy svého životního příběhu v sobě vyřešil.

Každý z vás si může díky on-line kurzu zdarma najít oblast, která mu v životě bere energii a radost:

Každá vteřina našeho života může být krásná

Radost v každé vteřině

A právě toto je smyslem práce sama na sobě. Zbavit se nánosů automatických reakcí, které se nám vytvořily v průběhu života díky našim rodičům, učitelům, spolužákům, společnosti… Všechny bolestivé zážitky, které nás ovlivnily do té míry, že reagujeme podrážděně i tehdy, když nejde o nic vážného.

Jenže, jak na to? Jak odstranit následky našeho životního příběhu, který vytváří všechno to napětí, které nás neustále provází? Jak odstranit naše strachy, které se vytvářely v průběhu dětství, jak pracovat s naším vztekem, který je jen odezvou na bolesti, které jsme prožili a prožíváme? Cožpak není hezčí prožít život v radosti než v ustavičném napětí způsobovaném naší vlastní myslí?

Uvědomuji si čím dál víc, že každý den, každá hodina i každá minuta plná smutku a zloby je zbytečná. Život je totiž neskutečně krátký na to, abychom jej promarnili ve smutku, zato je velmi dlouhý na to, abychom si ho vychutnali v opravdové radosti. Vždyť každá vteřina může být tak krásná!

Pokud byste se chtěli naučit, jak si poradit se stresovými situacemi, ale také konkrétní tipy a ukázky, jak si ulevit od bolesti zad, kloubů a dalších problematických částí těla, přijďte na seminář Stress management – Tělo a Mysl – jak se o ně starat, který se bude konat 25. listopadu 2017 v Centru fyzioterapie a celostní medicíny Dr. Tomáše Rychnovského.

Více informací o tom, jak harmonizovat své tělo i mysl najdete na webových stránkách dovychovat.cz.

foto: Shutterstock