Druhý ročník mezinárodního filmového festivalu Ekotopfilm, tentokrát pod novým názvem Příběhy země, odstartuje v pražské Městské knihovně již tento pátek. Všem zájemcům o ekologii a udržitelný rozvoj ukáže prostřednictvím dokumentů, přednášek a workshopů současný stav naší planety a možnosti jejího budoucího vývoje.

Lukáš Pavlásek, kreativní dílny, desítky filmů, besedy, workshopy a další bohatý program, to vše čeká návštěvníky festivalu Příběhy země, který se bude konat od 6. do 12. října v Praze, a poté poputuje do dalších 40 českých měst.

Podle slov zakladatele a ředitele festivalu Františka Štefana je určen pro všechny, jimž není lhostejný osud naší planety: „Příběhy Země jsou o nás lidech. My všichni jsme totiž součástí těchto příběhů a jen my určujeme, jestli budou mít dobrý konec.“ 

Do mezinárodní soutěže, která je součástí akce, bylo přihlášeno téměř 900 snímků z více než osmdesáti zemí světa. Pro festival bude vybráno 80 nejlepších, které budou rozřazeny do sedmi kategorií. Do hlasování o nejlepší film se letos budou moci zapojit i samotní návštěvníci.

Fotka z EKOTOPFILM 2016.

Dokumenty z celého světa

Zahraniční i čeští tvůrci představí dokumenty zaměřené na ochranu živočichů, šetrné technologie, ekosystém, dětskou práci a další etické problémy, ukážou ale i dosud nezničenou krásu národních parků a mnoho dalšího.

Dokument Arsen – tichá smrt například upozorní na nedostatek pitné vody; do reálného života pěti zvířat vás zavede snímek s názvem Co se děje kolem nás? Drokpa ukáže život kočovníka na tibetských pláních a dokument Hořké hrozny odhalí, jaké podmínky mají pěstitelé vína na afrických farmách.

Láska, která neumírá, bude hovořit o tom, jak se vyrovnat se smrtí blízkého člověka. Mladá kanadská režisérka upozorní ve svém Moři života na ohrožení vodních ekosystémů a český dokument Nezlomené představí divákům tři hrdinky z Indie, Kamerunu a Afgánistánu, které se i přes nepřízeň osudu vydaly na cestu pomoci druhým.

Motivace, výtvarné dílny i hodina smíchu

Během doprovodného programu se návštěvníkům v pondělí 9. 10. představí Gabby Harris, žena, která se svým projektem Penguin Promises už od roku 2011 aktivně bojuje za záchranu afrických tučňáků. Na své přednášce bude mimo jiné hovořit i o tom, jak motivace ovlivňuje vše, co děláme, včetně našeho postoje k životnímu prostředí.

Vážná témata pomůže v sobotu 7. 10. odlehčit stand-up komik Lukáš Pavlásek, kterého známe z televizního pořadu Na stojáka. O budoucnosti dopravy a jejích možnostech povypráví Ing. Vladimír Pikora, Ph. D., a na své si přijdou i ti nejmenší díky kreativním dílnám zaměřeným na přírodní materiály.

Bližší informace ohledně této akce a programu naleznete na webových stránkách festivalu.

foto: Pribehyzeme, zdroj: Pribehyzeme