Lidé od nepaměti oslavovali proměny ročních období v souladu s cykly Země a Slunce. Jedním z těchto tajemných mezníků byl vždy i dnešní den – tedy slunovrat, který letos nastane přesně v 6.25 hodin. Z astronomického i astrologického hlediska jde jistě o velkou událost, ale možná netušíte, že spirituální pohled na tento den je ještě zajímavější. Dnes v sobě máte šanci probudit dřímající magické síly. 

Slovanské kolo roku, stejně jako to keltské, oslavuje osm svátků jako osm přechodových období v roce a stále se točí. Každá z těchto etap má svůj pozvolný začátek, vrchol a pozvolný konec. A kulminace celé periody Beltine (1. květen – 31. červenec) je letní slunovrat, který můžete oslavit právě dnes. 

Nejdelší den a nejkratší noc

Během letního slunovratu (Litha) se v noci nikdy úplně nesetmí. Slunovrat, který ohlašuje první den astronomického léta, přichází vždy 20. nebo 21. června. Slunce v tento den stráví na obloze nejdelší dobu, stojí nejvýše nad obzorem a stíny jsou v poledne nejkratší v celém roce.

Zapalte oheň jako symbol očištění od všeho negativního.

Pohanské zvyky

V tento den lidé oslavovali slunce, které je v tu dobu na vrcholu své síly. Bůh Slunce se miluje s Matkou Zemí a z jejich spojení vzniká nový život – úroda. Letní slunovrat je tedy chvílí největší plodnosti v přírodě. Ta je plná vůní, květin, růstu a krásy. 

Pohané v tento den pořádali slavnosti, na které se připravovali očistnými koupelemi v řekách a potocích. Oslavovali v kostýmech, herci hráli různá představení, tančilo se za doprovodu hudby. Barevný průvod zdobil posvátné duby barevnými pentlemi, domy květinami a březovými větvičkami. Každé stavení se kropilo svěcenou nebo čistou pramenitou vodou. 

Za soumraku se zapalovaly na kopcích veliké ohně, aby dodaly ještě větší sílu Bohu Slunci. Lidé obcházeli ohně v kruhu a přeskakovali je. Symbolicky to vyjadřovalo očistu od všeho negativního a posílení a upevnění zdraví. Z kopců pak pouštěli zapálené dřevěné obruče jako sluneční symboly a vyhazovali hořící pometla pro zastrašení zlých sil. 

Kouzelné svatojánské bylinky

Dívky si vily věnce z pelyňku a chlapci nosili koruny z dubového listí. Společně je pak vhazovali do ohňů, aby se uchránili před nemocemi očí a bolestmi hlavy. Dary božstvu házeli všichni do studní nebo hlubokých vod. Lidé také nosili dary studánkám a pramenům. 

Staré bylinkářky vyrážely na svatojánské koření, protože bylinky natrhané právě v tuto noc mají největší moc. Využívají se k ochucení pokrmů, při léčení, ale také k magickým rituálům. 

Vdavek chtivé dívky trhaly v noci devatero kvítí. U sběru bylin nesměly promluvit ani se ohlédnout. Toto kouzelné kvítí uložily pod polštář a ve snu se jim zjevil jejich vyvolený. (Devatero kvítí: chrpa, kopretina, smolnička, planá růže, rozchodníček, mateřídouška, fialka, zvonek a čekanka)

Ozdobte se květinami a bylinkami – ty mají dnes tu největší moc.

Magické nadpřirozené síly 

Také se tradovalo, že slunovratová noc byla tak významná, že ji, podle pověstí, oslavovali také víly, skřítci a podobné bytosti. A ten, kdo měl štěstí, se s nimi mohl tuto noc setkat. Král přírodních duchů, skřítků a víl měl moc splnit i to nejtajnější přání. Dále rozkvétalo „Zlaté kapradí“. Kdo ho našel, mohl rozumět řeči všech zvířat a ptáků. Země se otvírala a vydávala své poklady. Na vodní hladině bylo možné vidět budoucnost

A jak je to dnes?

Dnes sotva vnímáme posvátný rytmus proměňujících se ročních období a regeneračních sil přírody během roku. Pokud byste i přesto rádi uspořádali nějakou oslavu, zde najdete tipy: Zapalte oheň, udržujte ho po celou dobu oslavy a můžete si kolem něj i zatancovat. Dle tradic našich předků se ozdobte letními květinami a bylinkami. Léčivky si samozřejmě nezapomeňte nasbírat. Uvijte si věneček a ozdobte si s ním vstupní dveře – prý si tím přivoláte do svého domova štěstí a blahobyt. Pokud máte někde poblíž studánku nebo pramen, můžete ji ozdobit a případně jí „věnovat“ nějaký dar (květiny, malé sošky, mince).  Ráno přivítejte východ slunce například meditací v přírodě nebo rituálem.

Ve světě je slunovrat velmi významným svátkem.

A jaké provádět rituály? 

Právě teď je velice vhodný čas pro poděkování a uctění všeho, co máme – lidí, které kolem sebe máme, kteří nás obklopují, podporují nás a milují. Je nejlepší období vyjádřit své city vůči nim a dát jim najevo, jak moc je máme rádi. 

Druhým rituálem je jakákoliv práce s námi samotnými. S našimi emocemi a naším tělem. Je ten správný čas na zpracování starých křivd, pocitů studu nebo samoty a dalších nepříjemných pocitů a emocí, které v těle máme. Je vhodné vše nechat plynout skrz slzy, přinesou nám totiž úlevu. Upřímné popovídání si a vyjasnění vztahů, to všechno patří k období letního slunovratu.  

A jak se slaví Letní slunovrat ve světě? 

Ve Skandinávii jsou oslavy slunovratu a Svatojánské noci velice významnými svátky, které se slaví jako jeden a patří mezi nejvýznamnější hned po Vánocích. V Anglii probíhají tradičně a každoročně velké oslavy poblíž městečka Salisbury v jižní Anglii v komplexu menhirů a kamenných kruhů Stonehenge. Stonehenge se přisuzuje role astronomického kalendáře. Rozestavení kamenů má určitý astronomický význam, většina z nich nějakým způsobem souvisela s východy a západy Slunce a Měsíce. Lidé věří, že tato megalitická stavba byla postavena hlavně proto, aby si pamatovali v minulosti velice významné slunovraty. Například ve Švédsku slunovrat ohlašuje příchod krátkého severského léta, kdy i v noci je světlo jako ve dne. Lidé i zde mohutně slaví v národních krojích a zdobí májky, tedy symboly úrody a plodnosti. 

Je škoda, že dnes je již tradice oslav slunovratu, svatojánských ohňů a nocí téměř zapomenuta. Protože pokud se naladíte na to, co se v přírodě děje, pochopíte její proměny a přijmete je, začnete vnímat krásu a výjimečnost každého ročního období. Už nebudete na podzim propadat špatné náladě a podzimním chmurám z nedostatku slunečních paprsků, ale budete se těšit z toho, že život je neustálá změna.

foto: Shutterstock