Možnost bezplatně si půjčovat a vyměňovat knihy kdykoliv a kdekoliv se roznesla po českých, moravských i slezských zemích rychlostí pověstného blesku. Slogan „dones knihu a vyměň za jinou“ má smysl. Obce i města stavějí knihobudky, kde se dá.

Kreativita ministavbiček je opravdu nekonečná, mnohdy se budují z bývalých telefonních budek, jinde z nepotřebných skříní nebo vitrín, anebo se stavějí dřevěné, zbrusu nové. Schránky na knížky jsou umístěné ve veřejném prostoru a jsou volně dostupné pro kohokoliv, kdo jde kolem.

I místa, kde můžeme na knihobudky narazit, jsou nejrůznější, třeba nemocnice, vstupní haly veřejných institucí, nákupní centra, vestibuly metra, parky nebo nádraží. První knihobudka byla v Praze otevřena už 9. ledna v roce 2014 v pražské nemocnici IKEM. Dnes je v hlavním městě lídrem městská část Praha 10, kde jsou hned tři knihobudky, a to v Heroldových sadech ve Vršovicích, Zahradním městě a v Parku Malinová. Jejich provozní řád říká, že knihy jsou k dispozici všem návštěvníkům parku a jejich zapůjčení je bezplatné. Knihu si lidé mohou vypůjčit k příjemnému posezení v parku i doma, ale mohou také do knihovničky přinést knihy, které doma vyřadí. Pokud čtenáře nějaká velmi zaujme, je možné si ji nechat a nahradit ji jinou knihou. Do knihovničky je možné umístit a půjčit si i CD.

Knihobudka v pražském Parku Malinová.

Místo setkávání

Cílem projektu Břežanské knihobudky bylo posílení komunitního života v obci a podpora čtenářství při vzájemném sdílení literatury a zároveň posílení mezigeneračních vazeb při společném workshopu tvorby knihobudek. Vyráběly je děti spolu s rodiči a vzniklo opravdu nádherné designové dílko, které potěší oko i duši.
„Miniknihovnička nebo také knihobudka či sousedská knihovna, anglicky Little Free Library, je většinou dřevěná budka vzhledově podobná té ptačí, která slouží jako místo ke sdílení a výměně knih. Pravidla jsou jednoduchá – vezmi si knížku a zase ji vrať nebo přines nějakou jinou. Naše knihovna má tři knihobudky, a to na dětském hřišti v Chrášťanech, na koupališti Doubravka a na dětském hřišti Doubrava,“ tvrdí Radek Beneš z chrášťanské knihovny.

V Kuřimi fungují knihobudky od jara do podzimu

Za vznikem zdejší schránky na knížky stojí aktivita spolku Spokojené Díly, z.s. „Naše knihobudka je umístěna v Kuřimi na nově zbudovaném dětském hřišti a těší se už druhým rokem velké oblibě občanů. Na zimu knížky z budky uklízíme, aby se zbytečně neničily. Lidé si z knihobudky knížky berou případně i domů a místo toho přinášejí knihy své. Tento jednoduchý princip zajišťuje, že jsou v budce stále jiné knihy a časopisy,“ vysvětluje Květoslav Pazourek se spolku Spokojené Díly.

Kde se zrodil první nápad?

Dobrovolná iniciativa knihobudek se začala formovat v roce 2009 v USA. Bylo to konkrétně v Houstonu ve státě Wisconsin. Todd Bol tehdy postavil první model knihovničky na památku své matky, vášnivé čtenářky. Jeho nápad si rychle získal oblibu a Bol rád vyráběl další budky. Od roku 2010 vznikají po celém světě včetně České republiky, nejčastěji díky iniciativě knihoven a samospráv i místním nadšencům, nové veřejné knihovničky.

Čtěte také:

Sháníte tipy na dětské knížky? Máme pro vás 12 oceněných titulů

Pes Jejího Veličenstva: poučný román nejen pro milovníky zvířat

Designérem svého života: hlavní myšlenky světového bestselleru  

foto: Shutterstock a archiv autora