Ať už jste vegetarián či milovník masa, od listopadu máte možnost v rámci speciální výzvy Rozhodovat se srdcem je snadné doplnit svůj jídelníček o zajímavé a zdravé pokrmy, vyzkoušet si, jaké je stát se na 30 dní veganem, dozvědět se víc o etice a ekolologii a získat zajímavé slevy i další výhody. 

V letošním roce se 1. listopadu na Světový den veganství v České republice opět uskuteční Veganská výzva, do které se loni přihlásilo více než 2000 lidí. V tomto ročníku je zajímavější svým rozšířením o reduktariánskou předehru, kde budou mít účastníci příležitost se během devíti měsíců postupně seznámit s problematikou etiky a ekologie. Tento projekt je zaměřen převážně na stravování, ale je doplněn o další témata každodenní spotřeby, jako je řešení dopravy, materiálů oblečení a podobně.

Reduktariánská část má 9 etap, jejichž součástí je právě Veganská výzva. Jde o podrobný 30denní plán bez živočišných výrobků, kde se účastníci mimo jiné dozví množství zajímavých informací například o fungování trávení, chytrých nákupech či problematice odpadu. Součástí jsou samozřejmě také recepty na každý den a spousty odkazů na zajímavé osobnosti, knihy, přednášky a dokumenty. Oba plány jsou dostupné zdarma a celoročně pod záštitou kampaně Rozhodovat se srdcem je snadné.

Nejen o veganství či vegetariánství bude letošní Veganská výzva.

O co jde?

"Usilujeme o zlepšení ochrany životního prostředí, přírody a zvířat v co nejširším rozsahu. Naší vizí je harmonický svět, kde lidé žijí a hospodaří moudře, šetrně, spravedlivě a ohleduplně ke zvířatům, k přírodě a celé planetě," říkají Nikola Hurychová a Kateřina Tomanová z Platformy pro udržitelný rozvoj a etiku. Tato společnost se mimo jiné zabývá také dalšími kampaněmi, jako je například Stop sečení srnčat, Stop přepravě zvířat, Nedělej cirkus se zvířaty, Ukončeme norování a další.

Vizí je harmonický svět, kde lidé žijí a hospodaří moudře, šetrně, spravedlivě a ohleduplně ke zvířatům, k přírodě a celé planetě Zemi.

Cílem této výzvy je ukázat, že nezáleží na tom, zda jste vegetarián, vegan či "masožrout" a jak "ekologicky" se chováte. „Označení vegan by nemělo lidi rozdělovat (na vegany a ostatní), ale spojovat tím, že každý z nás používá denně veganské výrobky, jen v jiné míře," uvádějí autorky výzvy. Na každém z nás záleží a svou volbou při nákupech máme možnost ovlivnit spoustu věcí a někdy i malá změna může znamenat hodně.

Získejte výhody

Aby byl váš vstup do světa šetrných výrobků co nejjednodušší, na celý listopad je pro registrované účastníky připraveno mnoho slev a výhod. Aktuální informace najdete na Facebooku. Na stránkách kampaně navíc máte možnost přečíst si příběhy lidí, kteří jsou v tom s vámi.

Pokud si přejete projekt podpořit i jinak, můžete přispět finančním darem na portálu Darujme.cz, nebo přímo na bankovní účet spolku PURE (Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku).