Výhodou pracího gelu je jeho snazší rozpustnost oproti práškové formě. Je tedy vhodný i pro nejcitlivější pokožku miminek či alergiků. Po přidání máchadla pak máte vypráno skutečně šetrně.

Prací gel vyrobíte zcela snadno a levně smícháním několika surovin. Na tom všem je nejpříjemnější výsledek, který vás překvapí nejen svojí kvalitou. Základem domácího pracího gelu je soda.

Výrobu pracího gelu zvládne každý

Na 5 litrů pracího gelu potřebujete:

250 g sody
1 jádrové mýdlo
esenciální olej dle vlastní volby

Postup:

Jádrové mýdlo nastrouhejte – čím jemněji, tím lépe se bude rozpouštět. Ohřejte nebo přiveďte k varu 1 l vody a rozpusťte v něm postupně sodu a mýdlo. Jakmile se vše spojí v gelovou hmotu, rozmíchejte ji ihned v dalších 4 l teplé vody.Čím teplejší voda, tím lépe se soda rozpustí a spojí s mýdlem. K tomu se skvěle hodí kýbl. Chcete-li, aby vám gel voněl, přidejte asi 15 kapek esenciálního oleje. Pro miminka je vhodná levandule.
Výsledná směs je velmi hustá, proto je dobré ji skladovat v nádobách s širokým hrdlem. K jejich plnění poslouží trychtýř z uříznuté pet lahve. Uskladnit ji můžete také v plastové krabici s víkem, do níž je snazší přístup. Dávkujte přímo do bubnu, předejdete tak zanesení potrubí.  Přibližně 200 ml na plnou pračku.
Obzvlášť u dětského prádla je vhodné při posledním máchání přidat 4 lžíce octa. Kyselina v octu působí proti bakteriím a hodnoty pH jsou pak přátelštější k pokožce. Navíc pomáhá předcházet zanášení pračky vodním kamenem. Opět lze přidat esenciální olej dle svého uvážení.

Čtěte také:

Ekologický paradox: eko praní, drahé není?

Nejlepší DIY recepty na přírodní čisticí prostředky 

Zákaz testování na zvířatech v EU nezaručuje etickou kosmetiku. Podle čeho tedy vybírat?

 

 



foto: Shutterstock