Hledáte ekologický dům, který postavíte svépomocí? Ekonomické síldo Superadobe je pro vás tím pravým. V přírodní rotundě vybudované touto metodou bydlí slečna Renata Němcová už více než osm let.

Superadobe vyvinul architekt Nader Khalili, jenž studoval v Africe způsoby levného bydlení z přirozených materiálů. V Čechách jako první postavil rotundu v tomto stylu herec a improvizátor Jaroslav Dušek se svými přáteli a nyní ji již několik let obývá slečna Renata, Jaroslavova dlouholetá kamarádka.

Dům, který si může postavit každý

Superadobe se snaží maximálně a přitom šetrně využít přirozeně dostupný materiál a energii místa. Jako stavební materiál se používá především zemina z místního pozemku, která se nandá do pytlů proložených ostnatým drátem, aby po sobě neklouzaly. Pytlové prstence se postupně směrem vzhůru zmenšují, a tak vzniká kruhová klenba. Poté se dodělají izolační prvky a stavba se omítne přírodními povrchy.

Dům z hlíny postavíte celkem snadno a můžete bydlet v podstatě za pár týdnů.

Podle Renaty, která se na budování rotundy také podílela, se nejedná o složitou věc: „Řekla bych, že tento typ staveb je vymyšlený tak, aby je zvládl téměř každý. U projektu by měl být přítomný alespoň jeden člověk, který zná ten princip. Důležité je pochopit správné vrstvení pytlů s materiálem a vytváření klenby. Všechno jsou to jednoduché věci, které po pár dnech práce pochopí každý kutil. Ostatní činnosti jsou jen fyzického typu, například plnění kýblů a pytlů, kopání, podávání... Uplatní se všichni, včetně malých dětí. Žádní jiní odborníci nejsou potřeba, možná při tvorbě střechy je dobré poradit se s tesařem. Ve světě se tyto stavby budují v oblastech, kde je potřeba rychle, levně a snadno postavit přístřešky.“

Život v souladu s přírodou

Do tohoto typu domů lze zavést veškerý dostupný komfort, avšak rotunda v Jindřichovicích vznikla jako pokusná ubytovací jednotka pro nejjednodušší způsob života: „V domku elektřina, rozvody ani zásuvky nejsou. Nechali jsme si přidělat venku na sloupek alespoň elektřinu pracovní. Používám ji hlavně na nabíjení přístrojů. Světlo používám solární nebo svíčky. Vodu si nosím v kýblu ze studny, která mi v létě slouží i jako chladnička. Peru většinou v ruce nebo v malé bubnové pračce, kterou párkrát za rok také připojím do zásuvky. Větší množství vody ohřívám na kamnech (v zimě je teplá voda stále k dispozici), v létě ohřívám vodu na slunci. Takový styl života vás přirozeně přivede také k tomu, že nepoužíváte žádné chemické prostředky, které zatěžují přírodu a prostředí kolem vás. Separační toaleta je venku, kde po mně nezůstává žádný odpad, protože se vše kompostuje a příroda si to bere zpět,“ popisuje Renata.

Interiér si můžete zařídit dle svých představ. Ani technických vymožeností se vzdávat nemusíte.

Odolné, ekologické a levné

Pro slečnu Renatu má rotunda oproti běžným domům velké výhody: „Je to hodně masivní stavba a podle mého názoru funguje podobně jako staré mohutné kamenné domy. Je zde vlhčí vzduch, není přesušený, v létě chladivý a v zimě dobře drží teplo. Výhody Superadobe jsou pro mne tedy jasné. Postavíte za tolik, kolik máte, nepotřebujete žádné speciální znalosti, jen kamarády a máte za několik týdnů vlastní bydlení. Je to výborné pro milovníky kruhových staveb. Jde o prakticky nezbouratelné bydlo a snad i odolné vůči hurikánům a zemětřesení. Řekla bych, že dům je vhodný pro kohokoliv, jde postavit mnohem větší i s jednotlivými místnostmi pro celou rodinu, jen to u nás zatím ještě nikdo nezrealizoval.“

Kromě odolnosti, šetrnosti k přírodě a výborných tepelně izolačních vlastností je dům snadný na údržbu a má nízké stavební i provozní náklady. Jeho cena se odvíjí podle toho, jakým způsobem jej chcete vybavit a „vyšperkovat.“ Základní hrubá stavba však vyjde jen na několik málo desítek tisíc.

Slečna Renata toužila po životě v přírodě snad odjakživa a původně se přijela na stavbu rotundy jen podívat a naučit se princip, aby si poté mohla postavit vlastní. Nakonec však dostala od Jaroslava nabídku být jakousi pokusnou osobou alespoň na první zimu: „Nikdo z nás nevěděl, jestli se v tom dá žít a jak to celé bude fungovat. Osvědčilo se, bydlet v domku se dá i v našich podmínkách. Tak jsem zůstala a Jaroslavovi děkuji, protože jsem zde našla své místo.  

 

Čtěte také:

Pozitiva i úskalí slaměného domu. V Nebrasce ho sežraly krávy

Nebaví vás život ve městě? Postavte si dům v korunách stromů

Neskutečné stavby od architekta odpadu

 

foto: Renata, zdroj: Superadobe