Jestliže jste se právě pustili do rekonstrukce bytu nebo přemýšlíte o stavbě nového domu a stále ještě nevíte, jaké topení si do svého interiéru pořídíte, máme pro vás zaručený tip. Radiátor, který je šetrný k životnímu prostředí i vaší peněžence, totiž skutečně existuje. Inovace, unikátnost a překrásný design, s kterým značka Tomton přichází, mu vysloužila ohodnocení ze všech nejvyšší – cenu Red Dot Design Award.

Tyto ceny uděluje Centrum designu Severního Porýní-Vestfálska již od roku 1955. Porota, která se skládá z desítek renomovaných odborníků z celého světa, oceňuje výjimečný design ve třech oblastech – produktový design, koncept designu a design v komunikaci. Hodnotících kritérií je devět. Patří mezi ně i míra inovace, funkčnost, ergonomie, ohleduplnost k životnímu prostředí a odolnost.

Radiátor R4 získal prestižní ocenění Red Dot Design Award.

Zeptali jsme se přímo samotného jednatele společnosti Tomton Ing. Radka Pilcha, Ph.D., jestli s sebou radiátory nenesou i nějaká úskalí a zdali se hodí opravdu pro všechny.

I když jsou radiátory Tomton na trhu pouhý 1 rok, podařilo se jim vyhrát jedno z nejprestižnějších ocenění designu. Proč tomu tak je? V čem jsou tak výjimečné a v čem se liší od radiátorů jiných značek?

Jsme velice rádi a pyšní na to, že se nám podařilo hned při vstupu na trh získat prestižní ocenění Red Dot 2017. Odborná komise hodnotila design a dle mého názoru zhodnotila to, že v oblasti interiérového vytápění jsme přišli na trh s něčím úplně novým, neokoukaným. Klasická otopná tělesa jsou díky své technologii limitována prostorovým a technologickým uspořádáním a není zde prostor pro kreativitu v designu. My, protože nabízíme unikátní systém přenosu tepla, jsme si mohli dovolit věnovat úsilí na vytvoření ojedinělého designu interiérového topidla. Spolupracovali jsme na něm s uznávaným českým designérem panem Jiřím Španihelem, akademickým sochařem.

Uvádíte, že Tomton je šetrný k životnímu prostředí a oproti jinému topení šetří energie až o 20 %, jak ale probíhá samotná výroba a jaké materiály používáte?

Ano, skutečně provozní úspory až 20 % ve spotřebě topného média (např. zemního plynu) je možno dosáhnout a bylo to také podloženo zkouškami a testy. Samotná výroba některých komponentů je poměrně náročná, jak můžete zhlédnout zde. Jsou použity technologie výroby z automotive průmyslu a také speciální materiály. Pak ale konečná montáž je již jednoduchá. Vše je vyrobeno v Česku, českýma rukama.

Jak dlouhá je životnost a kam se poté máme s nefungujícím radiátorem obrátit?

Životnost samotného „srdce“ radiátoru, tedy hliníkového výměníku, je 30 let za předpokladu, že je radiátor provozován s topnou vodou ve kvalitě dle příslušných norem. Záruku na samotný radiátor poskytujeme v trvání 5 let na výměník a 2 roky na ostatní komponenty. Pokud by se přece jen stalo, že radiátor nebude správně fungovat, je možné se obrátit na příslušné servisní centrum našich prodejců.

Žlutý typ R3 vypadá v interiéru prostě skvěle.

Jsou nějaké interiéry, typy bytů/domů, kde se Tomton nedoporučuje, nebo si jej mohou pořídit skutečně všichni a jak náročná je instalace?

Je možno je použít všude tam, kde to umožňuje stavební situace. Tzn. naše radiátory se zavěšují na stěnu a nejsou volně stojící. Proto je potřeba na to myslet již při projektování domu a systému vytápění. Samotná montáž na stěnu je velmi jednoduchá a zvládne ji středně zručný kutil. Pokud by zákazník uvažoval o výměně stávajícího otopného tělesa za těleso TOMTON, je to samozřejmě možné, nicméně bude nutné odborné připojení otopné vody do radiátoru. Radiátory se systémem podpůrného proudění ohřátého vzduchu se nedoporučují používat v příliš vlhkém prostoru, jako jsou koupelny, prostory u bazénu, ve wellness centrech apod.

Radiátory Tomton jsou opravdu krásné, ale vypadají poměrně male. Působí, jako by nemohly vytopit větší prostor. Jsou nějaké doporučené m³ na jeden radiátor?

Ano, naše radiátory působí velmi kompaktně a male, ale zdání klame. Díky tomu, že využíváme konvekční způsob vytápění místo sálavého, používáme systém podpůrného proudění ohřátého vzduchu a jen velmi malý objem topné vody ve výměníku (jen 0,38 litrů), si můžeme dovolit koncentrovat co nejvíce přivedené energie do malého prostoru a vytěžit z ní maximum. To nám umožňuje zmenšit celkové rozměry radiátoru. Co se týče tepelného výkonu radiátoru předaného na 1 m³ prostoru, jsme plně srovnatelní s konkurencí a toto také plně závisí na daném projektantovi, kolik vloží do projektu vytápění rezerv, jak je daný prostor situován, jak je zaizolován, apod. Nedá se jednoznačně odpovědět.

Tomton R1 v dětském pokojíčku.

Jak se vlastně vaše radiátory pohybují cenově?

Ceny jsou odvislé od druhu materiálu, který je použit na jeho zakrytování, a také na tom, zda-li si zákazník vybere radiátor s podpůrným systémem proudění ohřátého vzduchu nebo ne. Tedy ty nejlevnější s plechovým krytem a bez systému podpůrného proudění si zákazník může pořídit za cca 12.500 Kč s DPH, ale také může mít radiátor s podpůrným systémem a za použití designově oceněného krytu z lisované přírodní dýhy za 25.000 Kč s DPH.

Mohl byste na závěr v pěti slovech shrnout čtenářům Flowee, proč minimálně stojí za to nad Tomtonem uvažovat?

Novost, unikátnost, design, úspora, ekologie

Čtěte také:

Jak vypadá revoluce ve světě energetiky? 

Boj o budoucnost mobility – zvítězí elektřina nebo vodík?

Už víte, kde se staví město snů?  

 

foto: Tomton