Bydlení ve stromových domech – treehouses – si leckdo vyzkoušel třeba při pobytu na africkém safari nebo v malajsijské džungli, k vidění jsou ale i v Evropě a některé se objevují i na stránkách prestižních architektonických časopisů. Tento trend už pozvolna přichází i k nám.

Hlavním účelem stavby stromových sídel byla už od pradávna bezpečnost tamních obyvatel. Několikametrová výška nad terénem skýtala bezpečí před útokem šelem, ale třeba i při záplavách. Současné zájemce o bydlení ve větvích do lesa však zřejmě vede něco jiného. Při zachování maximálního komfortu bydlení jim nabízí reálný kontakt s přírodou, dokonalý relax díky možnosti vnímat les všemi smysly a v kteroukoli denní i noční dobu.

Existuje široká škála stromových domů, od malých srubů, které slouží spíše k dětským hrám, až po luxusní hotelová sídla.

Pestrost typů i účelů

Typová škála treehouses je velmi široká. Od dětských srubů a chatek, které se hodí nejvýše k dobrodružným hrám, se lze přes různé rekreační objekty dostat až k solidním konstrukcím apartmánů či rodinných domů a mezi realizacemi stromových obydlí najdeme i luxusní stavby hotelového typu.

Pokud jde o architektonická a designová řešení, vykazují stromové domy ještě větší pestrost. Například švédský Treehotel je dokladem toho, že i v rámci jednoho konceptu a místa lze nabídnout opravdu velmi odlišná řešení – lze se v něm ubytovat v designových buňkách, které nesou názvy jako Modrý kužel, Ptačí hnízdo, Zrcadlová kočka nebo UFO, a každá z nich svou podobou odpovídá názvu. Tak třeba posledně zmíněné UFO skutečně dokáže v ranním oparu vyvolat dojem, že Zemi navštívili mimozemšťané.

Na Novém Zélandu je zase na kmenech stromů umístěna jedna ze světově proslulých restaurací a díky projektu Free Spirit Spheres se lze v kanadské divočině ubytovat v působivých a vysoko zavěšených kulatých kapslích.

Dříve skýtaly treehouses především dokonalé útočiště před záplavami a divokými šelmami.

Bez obav o životní prostředí

Skutečnost, že projekty moderních treehouses vznikají v zemích, jako je Švédsko, Británie nebo Nový Zéland, které jsou vyhlášené svým citlivým přístupem k životnímu prostředí, je zárukou, že při stavbě a pobytu nedochází k žádným enviromentálním škodám. Jejich provozovatelé si ostatně zakládají na získávání energie z vlastních zdrojů, užívání úsporných LED světel a také na maximální hospodárnosti při užívání vody.

Treehouses už i u nás

Trend stromového bydlení začíná v současnosti dohánět i Česká republika. Pobyt ve větvích zaujal české studenty architektury, kteří předloni experimentálně realizovali stavbu proutěného objektu Hnízdo na stromě. Praktickou a komerční sféru zastupují vedle několika soukromých realizací stromové domy k pronajmutí, například ve Středočeském kraji a na jižní Moravě nabízejí bydlení v Sojčím hnízdě nebo v Tree House U jezevce.

Nyní se k nim uchylují milovníci netradičního bydlení.

Stromové domy nejsou žádnou novinkou

Doklady o bydlení v korunách stromů máme již od starověku, kdy si je nechávali stavět římští císaři. Ale ani středověk tento typ „výstavby“ neopustil a pobytu ve stromových domech si užívala například rodina Medicejských. Dokonce si je oblíbily i některé VIP osobnosti nedávné minulosti – stromovou vilku měl například Winston Churchill nebo John Lennon.

Autor: David Daniel

Čtěte také: 

Už víte, kde se staví město snů? 

Malý dům – velký trend! Zvládli byste bydlet v Tiny house?

Pozitiva i úskalí slaměného domu. V Nebrasce ho sežraly krávy 

foto: Shutterstock, Free Spirit Spheres, Pixabay