Chcete svůj interiér oživit originálním prvkem, který do něj vnese kus přírody? Sáhněte po korku, který v moderních interiérech současnosti zažívá velký boom – korkové doplňky dají vašemu domovu potřebný šmrnc a vám poskytnou nevídané smyslové zážitky.

Korek si zamilují zejména všichni ochránci přírody. Tento materiál se totiž vyrábí z korkového dubu Quercus Suber, kterému se nejvíce daří na jihu ve Španělsku nebo Portugalsku. Kůra se loupe ze živého stromu – ten má však vynikající regenerační schopnosti, díky kterým se kůra časem obnoví a její sklizeň se může opakovat. Kvůli získání tohoto jedinečného materiálu tedy nepadne ani jeden strom.

Užití korku v interiéru může výrazně vylepšit kvalitu a komfort bydlení. Korek je totiž vysoce vodě odolný a má vynikající tepelně a zvukově izolační vlastnosti – korkovými podlahami nebo obložením stěn tak můžete vyřešit problém s hlučnými sousedy, nebo snížit tepelné ztráty domu. Zvážit korkové vybavení interiéru by měli také všichni alergici a astmatici – korek je přirozeně antialergický a navíc je vysoce odolný proti přilnavosti prachu, rozmnožování roztočů a vzniku plísní. Jako bonus lze uvést repelentní účinky korku, díky kterým vás doma nebude obtěžovat otravný hmyz. Není proto překvapením, že je korek považován za jeden z nehygieničtějších materiálů, které můžete u sebe doma přivítat.

Lesklé podlahy z korku jsou jednoduché na údržbu.

Chodidla jako v bavlnce

Z korku se nejčastěji vyrábějí podlahy, které jsou nadstandardně měkké, pružné a hřejivé. Pochození po nich tak vašim chodidlům poskytne skvělou masáž. Velkou předností korkových podlah je jejich přirozený vzhled – k dostání jsou však i v různých barevných odstínech, či dokonce s efekty imitace, z nichž nejoblíbenější je vzhled dřeva, kamene nebo keramiky. Instalace korkové podlahy je velmi snadná a rychlá – velké lamely nebo čtverce se jednoduše poskládají nebo přilepí k podlaze. Stejně jednoduše se z korkové krytiny skládají různé vizuálně atraktivní vzory nebo obrazce, které rázem promění nejen vzhled podlahy, ale i celé místnosti.

Pro své praktické i dekorativní vlastnosti je korek oblíbený i v podobě obložení stěn. Velmi módní záležitostí jsou korkové tapety, které stěnám dodají nevšední ráz a celý prostor zateplí a zútulní. Na rozdíl od jiných materiálů korek umožní stěnám dýchat a zabrání koncentraci vlhkosti a škodlivin – je tedy účinnou prevencí vzniku nezdravých a nevzhledných plísní na zdech.

Nevšedním kouzlem oplývá také korkový nábytek. Z korku jsou nejčastěji vyráběny křesla, židle, sofa, stoly, taburetky i interiérové doplňky, jako jsou například čela postelí či lampy. Nevšední krása korku dokonale vynikne ve spojení s originálním designem a kontrastními materiály. 

Hledáte další inspiraci na zařízení interiéru? Podívejte se, jaké ložnice nám doslova vzaly dech, nebo se podívejte, která barva je nyní v kurzu!

 

 

foto: Shutterstock