Knihy přečtené, filmy třikrát okoukané. Karanténa je poměrně dlouhá a lidé už jsou taky "poměrně" nervózní. Jak se během karantény změnily sociální sítě? Známé osobnosti svým fanouškům předčítají na svých instagramových účtech knížky, muzikanti pořádají online koncerty a influenceři vyzývají lidi k tomu, aby nosili roušky... Zdá se, že je nyní život na sítích aktivnější než ten venku. Nezahálí ani beauty a fashion influencerka Petra Vančurová alias Petra LovelyHair

Ta před pár lety založila prosperující kosmetickou značku PetraLovelyHair a již podruhé se propojila s londýnskou dekorativní značkou MakeupRevolution. Bohužel namísto velkého zahájení, které se mělo konat v druhé polovině března, se musela beauty influencerka spokojit s představením nové kosmetické kolekce na YouTube. „Ta cesta byla tentokrát hodně strastiplná,“ přibližuje publiku Petra. A vypadá to, že ještě bude.

Existuje něco, co sis během karantény uvědomila?

Hodnoty a životní priority mám ve svém životě pevně srovnané již dávno. Vzhledem k dřívějším zdravotním problémům rozhodně neberu většinu věcí jako samozřejmost, i když většinová společnost je tak vnímá. 

Jsi teď víc na sociálních sítích než dřív?

Čas strávený na sociálních sítích je součástí mojí práce téměř deset let. Myslím, že jsem v tom velmi důsledná a zodpovědná. Nevidím v tom nyní rozdíl.

Nouzový stav bude trvat nejmíň do konce dubna. Co pro tebe jako influencerku bude ten čas znamenat?

Většinu času pracuji na počítači z domova, takže pokud budu zdravá, nic měnit nebudu. Bydlím na vesnici a hodně času trávím v přírodě, sportem, relaxací, doufám, že si tohle budu moci zachovat.

S vládními opatřeními naprosto souhlasím, jediné, co mne naopak mrzí, že třeba povinnost nosit roušky nepřišla o týden dřív.

Samozřejmě se však budu snažit nabídnout sledujícím víc obsahu a víc je zabavit. Snažím se častěji vysílat živě na Instagramu a povídat si s fanoušky.

Jsou podle tebe všechna ta opatření dostatečná? Co bys udělala jinak, kdybys mohla?

S vládními opatřeními naprosto souhlasím, jediné, co mne naopak mrzí, že třeba povinnost nosit roušky nepřišla o týden dřív. Sama jsem na svých platformách informovala o problému s jejich nedostatkem s předstihem.

Doufám, že z toho jako společnost vyjdeme pokornější, říká Petra LovelyHair


Většina lidí z toho měla ještě tenkrát legraci a bagatelizovala to, což mne dost mrzelo. Vnímám ale, že teď už to všichni bereme zodpovědně, takže věřím, že se postupně opatření uvolní a vše se vrátí do normálu. Možná jen s tou povinností nosit roušky, pokud jdeme někam mezi lidi.

Co se během karantény mění na YouTube a Instagramu?

Lidé samozřejmě využívají sociální média víc než běžně. Řekla bych, že padají masky a ukazuje se pravý charakter lidí, tuším, že tahle pandemie nás hodně naučí nejen o ostatních, ale i o nás samých.

Nutí nás totiž trávit veškerý čas se sebou samými a s rodinou, a to je v mnoha případech nepříjemné prozření. Lidé spolu už zapomněli komunikovat offline. Doufám ale, že z toho jako společnost vyjdeme pokornější a obohaceni o radost z obyčejných a donedávna samozřejmých věcí, kterých si začneme víc vážit.

Související…

Hvězda TikToku Adam Kajumi: V karanténě objevuju nový koníček – vaření
Michaela Šedo

foto: Instagram Petry LovelyHair, zdroj: PetraLovelyHair