„Máte ji rád asi jako štěně,“ říká v komedii Trable v ráji Jasonovi, který se snaží zachránit skomírající manželství, terapeut. „Tolik ji milujete a chcete se o ni tak postarat, že ji tím dusíte,“ pokračuje. Podle nového průzkumu společnosti Morning Consult pro The New York Times panuje ve světě aktuálně podobná situace ve vztahu rodičů k dětem.

Ty si totiž tolik přejí jejich úspěch a štěstí v životě, že jim vnucují svůj pohled na věc, a nepřipouští, že by mohlo být cokoli a jakkoli jinak. To platí jak pro volný čas, tak pro školní docházku. Průzkum se týkal 1 508 lidí ve věku 18 až 28 let a 1 136 rodičů, kteří mají potomky v tomto věku. O výsledcích průzkumu informovalo i evropské vydání USA Today.

Rodiče se nebojí úplatků

Podle zmiňovaného průzkumu není ze strany rodičů výjimkou ani podplácení školních úředníků, lhaní o atletických výkonech dětí a podobně. Rodiče zkrátka plně přejímají kontrolu nad životem svých ratolestí a snaží se ze všech sil, aby v životě uspěly a vyhnuly se zklamání a neúspěchu.

Smyslem je připravit dítě na cestu, ne připravovat cestu pro dítě.

Jenže jim při tom všem, podobně jako Jasonovi z Trablí v ráji, nedochází, že zklamání a neúspěch k životu patří. Takže své děti nevědomky dusí. A podle odborníků v nich tak současně dusí i veškerý přirozený talent a vlohy. Prakticky jim znemožňují dospět.

Jako malé děti

Z průzkumu vyplývá, že se rodiče i v době, kdy jsou „děti“ už dost staré na studium vysoké školy, starají stále o věci, které si jejich potomci v pohodě a s klidem dokážou zařídit sami. Nesejde prý přitom už ani na tom, jestli se jedná nebo nejedná o bohaté rodiny. Zde jsou konkrétní čísla z průzkumu.

  • 76 procent rodičů připomíná dospělým dětem termíny, které musí plnit, včetně těch souvisejících s odevzdáváním školních prací
  • 74 procent rodičů sjednává svým dětem schůzky, včetně těch s lékařem
  • 15 procent rodičů ráno své vysokoškoláky budí, aby nezaspali, a pokud s nimi už nebydlí, volají jim na telefon
  • 11 procent rodičů řeší se zaměstnavatelem jejich dětí případné problémy – což bylo výzkumníky vyhodnoceno jako snad nejhorší počin proti dospělosti
  • 8 procent rodičů se obrací na profesora, pokud mají jejich vysokoškoláci problém se známkami 
  • 22 procent rodičů pomáhá dětem s přípravou na vysokoškolské testy
  • 16 procent pomohlo napsat celou práci nebo žádost o stáž
  • 14 procent rodičů dětem řeklo, o jakou kariéru mají usilovat
  • 14 procent jim pomohlo získat zaměstnání nebo stáže prostřednictvím svých kontaktů
  • 12 procent dalo více než 500 dolarů měsíčně za nájemné nebo denní výdaje
  • 11 procent pomohlo napsat esej nebo školní úkol
  • 4 procenta rodičů napsala celou esej nebo jinou část úkolu

Nechte je chybovat

Podle Julie Lythcott-Haimsové, bývalé děkanky na Stanfordské univerzitě a autorky publikace How to Raise an Adult: Break Free of the Overparenting Trap and Prepare Your Kid for Success, je hlavní problém v tom, že rodiče tak nikdy nedovolí svým dětem doopravdy vyrůst. Dospívání totiž znamená dělat vlastní rozhodnutí, k čemuž neodmyslitelně patří i chyby, kterými se člověk učí.

„Smyslem je připravit dítě na cestu, ne připravovat cestu pro dítě,“ řekla pro New York Times. Podle Lythcott-Haimsové se rodiče, kteří s popisovaným chováním začnou na střední škole, nezastaví ani na vysoké. A dokonce ani v zaměstnání. Mladí lidé tak nemají svobodu, aby se mohli postarat sami o sebe a zvládat věci, které by pro ně měly být v jejich věku samozřejmé. To je v konečném důsledku oslabuje. Julie Lythcott-Haimsová se domnívá, že dokud si toto rodiče neuvědomí, budou trpět nejen oni, ale také jejich ratolesti.

Související…

Některé děti začínají blogovat ještě dřív, než se vůbec narodí. Co s tím?
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: USA Today