Emily Loeffelman, spisovatelka, designérka a máma dvou malých dětí, přichází s tipy, jak zabavit nejmenší i bez iPadu a televize. Ze skoro třiceti tipů jsme pro vás vybrali ty nejlepší a trošku je vylepšili.

Schválně zavzpomínejte, jak jste se jako malí bavili vy, a seznamte s podobnou zábavou i vaše děti. Slibujeme, že to bude stát za to. A jednou budete mít na co vzpomínat.  


1. Postavte s nimi bunkr

Děti milují schovky a vlastní domečky. Využijte polstry z gauče, deky, polštáře, peřiny, prostěradla… cokoli budete mít po ruce. Moje babička si doteď pamatuje, jak jsme spolu kdysi stavěly bunkr. Jednu stranu deky přehodila přes postel a druhou přes stůl. V ten okamžik se z druhého pokoje vyřítila moje tehdy čtyřletá sestra a s rozběhem skočila do prázdné deky.

2. Vytáhněte domino, stavte a bourejte

Vybalte domino a zkuste z něj společně postavit řadu nebo spirálu. Pak do něj šťouchněte a sledujte, jak elegantně do sebe jednotlivé kostičky narážejí… Uvidíte, že děti budou nadšené! A možná vás překvapí, že vy taky. 


3. Hlavu vzhůru a pěkně koukat na mraky

Koukejte na mraky a říkejte si, co vám připomínají. Zmuchlané koťátko? Dvouocasý tygr? Tříhlavý pes? Dobře se oblečte a do termosky si uvařte teplý čaj, sedněte venku na deku, zakloňte hlavy a bude vám líp než v zoo.

4. Navštivte s dětmi místní hasičárnu

Na dětech mi vždycky přišlo super, že se s nimi člověk podívá na místa, na která by se normálně nedostal. Dětem je totiž mnohem těžší říct ne. Zkuste zavolat do místní hasičárny a zeptejte se, jestli se tam s dětmi můžete přijít podívat. Možná vám dokonce dovolí i sjet se po hasičské tyči a vaše děti o tomhle zážitku budou mluvit ještě týden.


5. Vyfikněte se... nebo spíš nechte je, aby vás vyfikly

Dovolte jim prozkoumat vaši skříň a vaše staré, vyřazené oblečení a dovolte jim, aby vám vymyslely nějaký outfit. Do práce, na večeři, do divadla...  Pokud máte odvahu, můžete se nechat i namalovat. Do restaurace ani do divadla vás takhle pravděpodobně nepustí, ale to vám může být jedno. Vaše děti vás totiž po tomhle budou tak milovat, že vás stejně nenechají ani odejít z domu.

6. Skládejte papírová letadýlka

 Oprašte své staré konstruktérské dovednosti. Postavte papírové letadlo, stíhačku, boeing a nechte děti, aby je pojmenovaly a pomalovaly. Tak a teď, kdo doletí dál?  


7. Květinové náhrdelníky a věnečky

Na podzim už si nejspíš na louce květiny nenasbíráte, ale v květinářstvích se často dají koupit odkvétající kusy za zlomek ceny. Případně můžete sáhnout po umělých. Materiál máte, tak teď už potřebujete jen tavící pistoli, stužku a drátek a můžete se pustit do díla. 

8. Stavějte puzzle

 Puzzle je něco, do čeho se může zapojit celé rodina. Každý může přispět svým dílkem do většího celku a mít z toho radost. Zároveň je to skvělá záminka k tomu být chvilku spolu na jednom místě a popovídat si.


9. Malujte křídami na chodník

 Můžete kreslit šipky a vzájemně se stopovat, nakreslit panáka a pak si spolu zaskákat... nebo nakreslit sebe navzájem. Když jsem ještě pracovala ve školce, hráli jsme jednou takovou hru, že mi děti popisovaly jednotlivé členy své nejbližší rodiny, a já malovala jejich rodinné obrázky. Překvapivě z toho byly vážně nadšené.

10. Chyťte se za ruce a tancujte

Volume doprava a protancujte celé odpoledne. Můžete se chytit za ruce, navzájem si předtancovávat nebo nacvičit společnou choreografii. Uměleckému sebevyjádření se přece meze nekladou.


11. Hrajte s nimi na schovku

Ta radost z toho, že vás někdo hledá, je neskutečná. O to větší, když alespoň na chvíli předstíráte, že své dítě nemůžete najít..., i když se schovalo za prosklenou skříňku a nejde ho přehlídnout. 

12. Zavažte jim oči a hrajte tajnou ochutnávačku. Pak zavažte oči sobě

 Nakrájejte na malé kousky nejrůznější ovoce a zeleninu. Čím rozdílnější chutě, tím lepší. Kyselé, sladké, hořké... Zavázat oči a otevřít pusu. Nechte je ochutnat a hádat, o jaký kousek ovoce nebo zeleniny jde. A aby to bylo fér, nechte je pak udělat to stejné i s vámi. Citrón vám určitě bude obzvlášť chutnat.

zdroj: Mother.ly