Linus Torvalds, člověk, který stvořil Linux, je známý díky svým radikálním tirádám. V rozhovoru pro Linux Journal se ho ptali, kterou jednu jedinou věc by na internetu změnil, kdyby měl tu možnost. Vynálezce systému, který udržuje většinu sociálních sítí v chodu,  si nebere servítky:  „Po technické stránce bych neměnil nic. Ale nenávidím moderní ‚sociální média‘ – Twitter, Facebook, Instagram. Je to jako mor, podporuje to špatné chování.“

Torvalds vychází z přesvědčení, že běžnou komunikaci na internetu deformuje především nedostatek sociálních signálů, které člověk získává při komunikaci tváří v tvář. „Je snadné nepostřehnout humor a sarkasmus, ale je také velmi jednoduché přehlédnout reakci toho, s kým mluvíte, a výsledkem jsou nekonečné debaty (flame wars), ke kterým by v běžné komunikaci nedošlo.“

Anonymita je přeceňovaná

Nejhorší je podle Torvaldse celý koncept lajkování a sdílení. Naopak – celý systém komunikace na sociálních sítích je přímo navržen tak, aby s vynaložením co nejmenšího úsilí bylo dosaženo co největší emoční reakce, často je to morální pohoršení. „Je to ve skutečnosti opak kontroly kvality, cílem je dosažení co nejnižšího společného jmenovatele. Přidejte k tomu anonymitu a výsledný koktejl je opravdu nechutný.“

Anonymita je důležitá, když jste whistleblower, ale když nemůžete prokázat svou identitu, vaše vzteklé příspěvky by neměly být na sociálních sítích vidět.

Podle Torvaldse je také zásadní rozdíl mezi anonymitou a soukromím. A anonymita se údajně často přeceňuje. „Někteří lidé si oba pojmy pletou a tvrdí, že pro ochranu soukromí je potřeba chránit anonymitu. Myslím, že to není pravda.

Linus Torvalds (vlevo) přebírá od finského prezidenta Sauli Niinistä cenu 2012 Millennium Technology Price.


Anonymita je důležitá, když jste whistleblower, ale když nemůžete prokázat svou identitu, vaše vzteklé příspěvky by neměly být na sociálních sítích vidět a vy byste neměli být schopni ani nic sdílet, ani nic lajkovat.“ Rodák z Finska Linus Torvalds je známý jako jeden z autorů linuxového jádra, které je základem většiny distribucí Linuxu – ale také třeba Androidu nebo ChromeOS. První verzi Linuxu zveřejnil už v roce 1994.

Celebrity odmítají socnety

Torvalds není pochopitelně jediný, kdo nemá rád sociální sítě. Spousta lidí opouští jejich dosah kvůli kybernetické šikaně, fake news a šíření online nenávisti. Sociální sítě mají v nelásce také velmi populární osobnosti. „Nemám Facebook ani Twitter. Nenapadá mě nic, co bych dělala méně raději, než pořád sdílet další a další detaily z mého života,“ říká herečka Scarlett Johansson v magazínu Interview.

„Mohl bych říct něco opravdu hloupého. Navíc jsem přesvědčen, že nemusím být zas až tak moc dostupný,“ uvedl její kolega George Clooney pro časopis Variety. „Nemám Twitter ani Facebook a myslím, že spoustu věcí to zjednoduší. Když na Twitteru všem říkáte, co v danou chvíli děláte, a pak chcete soukromý život, tak vás nikdo nebude brát vážně,“ říká představitel Harryho Pottera Daniel Radcliffe v rozhovoru pro Sky News. „Facebookový účet jsem měl asi 20 sekund. Sociální média mě děsí. To, že žiju uvnitř své bubliny, má svůj důvod,“ konstatuje pro časopis Timeout i Jesse Eisenberg, představitel Marka Zuckerberga ve filmu Social Network.

Související…

Nechte se šmírovat za dvacku, nabízí Facebook. Apple už aplikaci zablokoval
Jan Handl

Facebookové skandály s ochranou soukromí vyvrcholily letos, kdy byl na veřejných serverech Amazonu objeven soubor s přihlašovacími údaji půl miliardy facebookových účtů. Ve Flowee se nebezpečí sociálních sítí věnujeme pravidelně, jedním z našich klíčových projektů je Dítě v síti.

foto: Profimedia, zdroj: Linux Journal