Víc než polovina dospělých uživatelů Facebooku tvrdí, že si v posledních 12 měsících upravila nastavení ochrany osobních údajů. Výzkum od Pew Research Center dále uvádí, že si přibližně čtyři z deseti amerických uživatelů dávají od Facebooku pauzu někdy i několik týdnů. Čtvrtina si z mobilního telefonu odstranila aplikaci Facebooku. Aspoň jeden ze tří výše uvedených kroků podniklo 74 % uživatelů Facebooku.

Související…

Proč z Facebooku nikdy nezmizí fejkové profily
Tereza Hermochová

Zjištění pocházejí z výzkumu vedeného mezi dospělými Američany, který se uskutečnil na přelomu května a června. Šlo o reakci na odhalení, že poradenská firma Cambridge Analytica shromáždila údaje o desítkách milionů uživatelů Facebooku bez jejich vědomí.

Mládí se brání

Zjistilo se, že nový přístup k Facebooku se projevuje různě v jednotlivých věkových skupinách. Pozoruhodné je, že 44 % mladších uživatelů (ve věku 18 až 29 let) uvedlo, že v uplynulém roce vymazali aplikaci Facebooku z mobilního telefonu. To je téměř čtyřnásobek stejného podílu uživatelů ve věku 65 let a více (12 %). Podobně to funguje i u nastavení soukromí. I zde se starší uživatelé pouštěli do změny daleko méně, konkrétně ve třetině případů oproti 64 % mladších uživatelů.

Jen jeden z deseti uživatelů Facebooku osobní údaje o své osobě, které má tato sociální síť k dispozici, stáhl.

V návaznosti na provalení skandálu Facebooku a společnosti Cambridge Analytica aktualizoval Facebook možnosti nastavení ochrany osobních údajů, aby uživatelům usnadnil stahování dat, která o nich byla nashromážděna. Nový průzkum odhalil, že jen jeden z deseti uživatelů Facebooku osobní údaje o své osobě, které má tato sociální síť k dispozici, stáhl.

Začneme se zajímat?

Přibližně polovina uživatelů, kteří stáhli své osobní údaje z Facebooku, zároveň z mobilního telefonu smazala aplikaci Facebooku. Z těch, kteří si své údaje stáhli, se pak rozhodlo změnit nastavení ochrany osobních údajů celých 79 % uživatelů.

Nedůvěra ve Facebook roste v jeho domovině a je jenom otázkou času, kdy se i čeští uživatelé začnou víc zajímat o to, co se děje s jejich daty a zda nejsou náhodou nějakým způsobem zneužívána. Podle údajů Evropské komise jsme zatím, co se týče našeho zájmu o naše osobní data, v Evropě na chvostu.

foto: Shutterstock, zdroj: Pew Research