Soukromá škola v Miami na Floridě podle zpráv místní televize WSVN požaduje, aby studenti, kteří dostanou vakcínu proti koronaviru, zůstali po každé dávce 30 dnů doma. V dopise rodičům škola navíc šířila dezinformace o vakcínách, když tvrdila, že očkování proti koronaviru může způsobit potenciální přenos nebo šíření nemoci.

Žádné vakcíny proti koronaviru používané v USA ovšem živý virus neobsahují. V Americe se používají pouze vakcíny na bázi mRNA (Pfizer a Moderna) a nereplikační vakcína na bázi virových vektorů (Johnson & Johnson). Tyto vakcíny nepředstavují žádné riziko přenosu SARS-CoV-2 na jiné osoby.

Protiočkovací strategie

Škola Centner Academy je v USA už svou protivakcinační rétorikou a šířením dezinformací o vakcínách poměrně známá. Akademie uvádí, že je proti všem očkovacím schématům a pro své studenty nevyžaduje žádné očkování, přičemž zdůrazňuje „svobodu volby“. Bez důkazů také spojuje rutinní, bezpečná a život ochraňující očkování se vzestupem různých zdravotních problémů, jako je cukrovka, a nabízí pomoc rodičům získat výjimky na očkování, které požaduje stát.

V dubnu Centner Academy sdělila učitelům, že jim nebude umožněn kontakt se studenty, pokud se nechají naočkovat vakcínou proti koronaviru.

Jako mnoho protivakcinačních skupin hraje i Centner Academy na notu strachu o zdraví a nepravdivě naznačuje, že nebyly provedeny dostatečné studie o bezpečnosti očkovacích látek. Školné na Centner Academy se přitom pohybuje od 15 000 do 30 000 dolarů ročně a tento vzdělávací ústav se označuje za „nejšťastnější školu v Americe“. Navštěvují ho děti od předškoláků až po středoškoláky.

Očkování je fuj

V dubnu Centner Academy sdělila učitelům, že jim nebude umožněn kontakt se studenty, pokud se nechají naočkovat vakcínou proti koronaviru. Spoluzakladatelé školy Leila a David Centnerovi také upustili od používání roušek a přivítali Roberta F. Kennedyho mladšího, který je známý tím, že chrlí dezinformace proti očkování a konspirační teorie.

Centner Academy tvrdí, že není proti očkování, ale je pro bezpečné vakcíny. A právě bezpečnost současných podávaných očkovacích látek zpochybňuje. Očkování označuje doslova za „experimentální“, přestože je například vakcína Pfizer/BioNTech schválena všemi příslušnými americkými úřady.

„Vzhledem k potenciálnímu dopadu na ostatní studenty a naši školní komunitu budou očkovaní studenti muset zůstat doma 30 dní po každé dávce očkování, kterou dostanou. Do školy se budou moci vrátit, pokud budou zdraví a bez symptomů,“ píše se v jednom z posledních sdělení školy rodičům.

Související…

Kde získat lepší imunitu pro děti? Ať si hrají v lese a hrabou se v hlíně
Milada Kadeřábková

foto: Profimedia, zdroj: ARS Technica