Stále více lidí po celém světě podstupuje očkování proti koronaviru SARS-CoV-2 a kolektivní imunita potřebná pro ovládnutí pandemie se tak ve většině zemí pomalu zvyšuje. Stále ale v souvislosti s nemocí existuje spousta nezodpovězených otázek. S přicházejícím létem se začalo mluvit i o potencionálním riziku, které ve věci přenosu covid-19 mohou představovat komáři. Jak to tedy je?

Dobrou zprávou je, že podle Světové zdravotnické organizace (WHO) neexistují v současné době žádné důkazy o tom, že by komáři covid-19 přenášeli. Koronavirus se totiž šíří primárně kapénkami vycházejícími z dýchacích cest. Ty se do vzduchu uvolňují, když nakažená osoba kašle, kýchá nebo smrká. Podle všeho se covid-19 tedy vůbec nepřenáší krví, kterou nám komáři pijí (nejen metaforicky, ale i fyzicky). Tento otravný hmyz je tak ve věci přenosu koronaviru z obliga.

Mnoho respiračních virů se uvnitř hmyzu neumí množit a naštěstí se zdá, že SARS-CoV-2 je jedním z nich.

„Komáři nepřenášejí všechny nemoci, jen určitý a relativně malý počet,“ potvrzuje pro magazín Prevention odborník na infekční nemoci a ředitel Penn Global Medicine Stephen Gluckman.

V komárech se neudrží

Jen málo virů totiž dokáže v komářích útrobách přežít a to je důvod, proč je nedokážou přenést na člověka. Aby se to stalo, musel by být virus kompatibilní jak s lidskými, tak i s hmyzími orgány. Čínský koronavirus se ale dokáže uchytit jen v těle lidském. „Mnoho respiračních virů se uvnitř hmyzu neumí množit a naštěstí se zdá, že SARS-CoV-2 je jedním z nich,“ říká doktor Gluckman.

Covid-19 se tak připojuje k dlouhé řadě nemocí, které komáři přenášet nemohou. K nim patří i virus chřipky, MRSA, a dokonce i virus HIV, který žije v krvi. To ale neznamená, že komáři nejsou nebezpeční, existují totiž další nemoci, jimiž vás naopak nakazit mohou. Jde třeba o západonilskou horečku (projevuje se podobně jako chřipka, vzácně může vést až k zánětu mozkových blan a smrti),  horečku zika nebo malárii. Ty se ale naštěstí v Česku nevyskytují buď vůbec, nebo jen velmi vzácně.

S citronelou i levandulí

I tak ale není od věci se před komáry chránit, protože bodance, které zanechají na kůži, nepříjemně svědí a při rozdrápání zvyšují riziko infekce. Abyste je udrželi dál od domova, hlídejte si, abyste komárům neposkytli zdroje stojaté vody, kde se množí, a chraňte se před nimi repelenty.

Využít můžete i přírodní, třeba olej z citronového eukalyptu či z citronely, které jim páchnou. Je známo, že komárům (a hmyzu obecně) nevoní ani levandule.

Související…

Lékaři z USA vzkazují: Můžeme se těšit na letní covidový babyboom
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention