Každý určitě zažil situaci, kdy se nemoc přihlásí o slovo v tu nejméně vhodnou dobu. V práci na vás svítí deadliny, ve škole vás čeká náročná zkouška, nebo co hůř, chystáte se na dlouho plánovanou dovolenou. Máte tendence mávnout nad příznaky rukou a věnovat se naplno povinnostem a plánům? Zaděláváte si tím do budoucna na vážný zdravotní problém.

Ohrozit můžete i své okolí. Přece nechcete kolegy nakazit nachlazením, natož chřipkou nebo onemocněním covid-19? A kdy jindy být svědomití a ohleduplní, než když jde o zdraví.

Pokud cítíte, že se nachlazení hlásí o slovo a nemáte vysoké horečky, zkuste nejprve ulehnout na dva až tři dny do postele.

Každá nemoc je navíc pro tělo určitou zátěží, na kterou potřebuje spoustu sil a energie. Pokud ji budete ignorovat a neléčit, organismus zeslábne a viry a bakterie napáchají o to více škod. Ty můžou vést ke komplikacím, jako je zánět průdušek nebo těžký zápal plic.

Tělo má dlouhou paměť

Povedlo se vám úspěšně přechodit nemoc a myslíte si, že máte vyhráno? Následky neléčených nemocí se sčítají v průběhu celého života. Pokud tedy neléčíte jednu nemoc za druhou, tělo vám to dříve nebo později s největší pravděpodobností vrátí.

Svou roli samozřejmě hraje i imunita, životní styl a zdravotní predispozice. Pokud ale málo spíte, nedodržujete pitný režim a máte špatné stravovací návyky, onemocnění se budou vracet v čím dál větší míře.

V prvních dnech dbejte na klid a léčbu

Poznali jste se v rizikovém chování? Je načase zvolnit. Pokud cítíte, že se nachlazení hlásí o slovo a nemáte vysoké horečky, zkuste nejprve ulehnout na dva až tři dny do postele. Začněte se poctivě léčit ověřenými léčebnými prostředky, zvyšte příjem tekutin, dopřejte si klid a dodejte tělu potřebné vitamíny. Neocenitelným pomocníkem v posílení imunity je vitamín C, na jehož dostatečný příjem byste měli pamatovat dlouhodobě, bylinné čaje zase pomohou vaše tělo prohřát.


Při bolestech hlavy, svalů a ucpaném nosu můžete sáhnout po léku Tantogrip, který kromě vitamínu C obsahuje i léčivé látky fenylefrin a paracetamol, které snižují horečku, otok nosní sliznice, bolesti hlavy a kloubů. Ulevuje od příznaků chřipky i nachlazení během 20 minut a je vhodný už od 12 let.

Pokud nemáte teplotu, ale trápí vás bolest, pálení nebo nepříjemný „knedlík” v krku při polykání, zkuste si ulevit pastilkami Tantum Verde Mint. Lék seženete i ve třech dalších příchutích a mohou ho i děti od 6 let. Pokud se vám však ani po pár dnech léčby neuleví, nastává čas vyrazit k lékaři a nemoc řádně přeléčit.

Související…

Ochrání nás před covidem obyčejná rýma? Vypadá to, že to dokáže
Kateřina Hájková