Ženy vědí, o čem je řeč. stačí lehce prochladnout a urputná intenzivní bolest jasně signalizuje, že je problém. Vzhledem k fyziologickému uspořádání těla (ženy mají kratší močovou trubici) se s touto nepříjemnou infekční nemocí setkají opakovaně, dokonce až jednou ročně.

Udeří bez varování

Křeče v podbřišku, pálení při a nucení na močení, bolest. Jasné příznaky, které potřebují zásah lékaře. Ten odebere vzorek moči a nasadí na základě mikrobiologického rozboru účinná antibiotika. Ta dokáží rychle zvládnout bakterie, které zánět způsobují.

Opatrně s nastydnutím i stykem

Nejčastějším důvodem vzniku zánětu močového měchýře a močových cest je nachlazení, nevhodný pitný režim, ale ohrožení jsou i lidé, kteří trpí cukrovkou, protože vylučování cukru močí osladí prostředí močových cest, a tím se rozvíjí pole působnosti bakteriím.

Ženy budou možná smutné, ale omezit používání parfémů, deodorantů a parfemovaných vod na intimní partie, mohou významně usnadnit život.

Stejně tak rizikový sexuální styk, nedostatečná hygiena, potlačování močení a hormonálně vyhrocená životní období ženy (těhotenství a menopauza) patří k rizikovým situacím, kdy se potíže s močovými cestami mohou projevit.

Zkušený ví, jak se chránit

Z obav před bolestnou zkušeností by se měl každý, kdo zánět močových cest prodělal, chránit. Způsob je poměrně snadný: dodržovat pitný režim, tedy vypít přibližně dva a půl litru tekutin denně (ideálně neperlivých vod), proložit je přírodními ovocnými šťávami a minerálkou.

Rozhodně nezadržujte zbytečně moč, vyvarujte se prochladnutí. Na podbřišek a záda si můžete přikládat bederní pásy nebo teplé obklady. Vybírejte zásadně bavlněné spodní prádlo, důsledně dodržujte hygienu a zvýšenou pozornost věnujte návštěvám bazénů a veřejných koupališť. To jsou místa, kde se můžete infikovat nejčastěji.

Bylinky a hygienické potřeby

Ženy budou možná smutné, ale omezit používání parfémů, deodorantů a parfemovaných vod na intimní partie, mohou významně usnadnit život. Plavání, stejně jako jiný pohyb, dodá energii, posiluje odolnost, ale zároveň kontakt s případnými infikovanými osobami zvyšuje možnost nákazy. Po každé návštěvě bazénu se pečlivě osprchujte a převlečte do suchého prádla.

Když si připravíte do termosky odvar z některých doporučených bylinek (bříza, jehlice trnitá, kontryhel, přeslička, rybíz černý, truskavec, vrbovka, zlatobýl, medvědice, tužebník), určitě nic nezkazíte.

Tip: Víte, že až 60 % zdravotních potíží může vyřešit tzv. lékař online? Profesionální doktor z klinik EUC reaguje do 30 minut, a to 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Související…

Tohle fakt není inzerát: Přelomový lék na obezitu umí snížit hmotnost o 20 procent
Jan Handl

foto: EUC, zdroj: EUC