V pondělí 6. listopadu měli zájemci možnost letos již podruhé navštívit Ájurvédskou večeři. Ta byla tentokrát spojená s přednáškou o anti-aging medicíně primářky Moniky Golkové, jediné specialistky v této oblasti v Česku a na Slovensku. Šéfkuchař Gary Wright si pro tento večer vzal na pomoc Petra Šece z DSC Gallery, s nímž vytvořil nápadité pokrmy s neotřelými kombinacemi chutí.

Už při příchodu do elegantních prostor Černé labutě uvítala návštěvníky směsice orientálních vůní, která předznamenávala opravdu výjimečné gurmánské zážitky. A podle očekávání pečlivě vybrané menu opravdu nezklamalo. Po předkrmu v podobě sušenek z vlašských ořechů a jablek s hruškovým čatní následovalo rajčatovo-fazolové kari se čtyřmi druhy čatní se salátem z klíčků a quinoy a nechyběla ani sladká tečka na závěr, to vše ze surovin v nejlepší biokvalitě od Freshbedýnek.

Ájurvédské pokrmy nemají pouze zasytit, ale jsou také určeny k tomu, aby sloužily jako prevence zdravotních problémů a náš organismus celkově harmonizovaly. Doporučuje se například kombinovat do každého jídla všech šest druhů chutí, od slané až po sladkou, vařit z čerstvých surovin, zapíjet obyčejnou vodou a jíst samozřejmě beze spěchu, vědomě a v příjemném prostředí.

Hosté si pochutnávali na fazolovo - rajčatovém kari se čtyřmi druhy čatní

Omlazující přípravky na míru

Poté, co všichni přítomní pronikli do tajemství ájurvédské kuchyně, představila Monika Golková z A2C kliniky v rámci své přednášky nejnovější poznatky z anti-aging medicíny, tedy oboru, který se komplexně snaží o preventivní předcházení nemocí a zpomalení stárnutí organismu.

A jaké jsou tedy novinky? V současnosti umí odborníci například změřit biologický věk orgánů a podpořit produkci enzymu, který chrání chromozomy. Díky schopnosti podrobně vyšetřit mozkové buňky je také možné pozitivně ovlivnit stres, úzkost a deprese, jedny z hlavních nepřátel mladistvého vzhledu. Univerzální krémy proti vráskám už jsou zastaralé, neboť v současnosti umí experti z A2C kliniky vyvinout na základě komplexních hormonálních rozborů přípravky každému přesně na míru.

Akce se konala v prostorách Černé labutě

Anti-aging strava

Podle Moniky Golkové začíná organismus stárnout už po 25. roce, avšak ke zdravé stravě a životosprávě bychom měli vést už naše děti. A jaká strava je proti stárnutí ideální? Jedním slovem ta protizánětlivá, tedy s omezením cukru a bílé mouky, plná zeleniny, ryb a celozrnného pečiva.

Ájurvédská večeře se letos konala v Černé labuti naposledy, pokud vás ale tato tématika zaujala, sledujte Facebook, kde jsou pravidelně sdíleny nejnovější informace o nadcházejících akcích. Více informací o problematice anti-aging se dozvíte z našeho předchozího článku.

foto: Ayurvedic Breakfast, zdroj: Ayurvedic Breakfast