Nejlepší český cyklista Roman Kreuziger měl podle původního plánu absolvovat na jaře tradiční cyklistické klasiky zejména v Belgii a Francii. Místo toho musel kvůli koronavirové pandemii trénovat doma. Nyní už je ohledně závodění optimističtější a v duchu sportovním doporučuje, abychom nebrali virus jako morovou ránu, ale jako jednu z mnoha životních výzev, které se sebevědomě postavíme.

Dotkla se vás nějak osobně pandemie koronaviru?

Ano, převrátila mi zaběhlý životní rytmus. V téhle fázi roku jsem skoro pořád v zahraničí, závodím a rodinu vidím jen velmi sporadicky, když se vrátím domů přebalit kufry nebo když jsme na soustředění spolu. Profesionální sport se zastavil, což se dotklo mě i mého týmu jak sportovně, tak i finančně.

Prosperita je vedlejší produkt zdravé, sebevědomé a svobodné společnosti. Nemá být ale jedinou univerzální hodnotou.

Všechno je jinak. Nemá ale smysl nad tím hluboko dumat. Každého pandemie omezila a já se snažím na každé situaci najít pozitiva. Trénoval jsem, rozvíjel svoje projekty, jako je Cyklistická akademie nebo 1,5 metru, což je kampaň na zvýšení bezpečnosti na silnicích. A hodně jsem se věnoval rodině.

Co koronavirus vypověděl o české společnosti? A co o světě jako takovém?

Dost složitá otázka... Nechce se mi hledat nějaké všeobecné a paušalizující odpovědi. Ale ukázali jsme, že umíme být disciplinovaní a solidární. A svět? Je křehký. Z prosperity se umí obrátit o 180 stupňů během několika dní.

Je tedy podle vás ekonomická krize nevyhnutelná?

Je. Když zastavíte svět na několik týdnů, krize musí přijít.

Mohla by mít ale ona krize i nějaká pozitiva?

Samozřejmě. Jako každá krize. Je to očistný proces. Bolestný, nepříjemný, ale ve výsledku bude ekonomika efektivnější, zdravější. Na krizi není nikdy vhodný čas a je nepříjemná, zvlášť pro ty, co přijdou o práci. Ale když už tu je, může znamenat nové výzvy a příležitosti. Hodně nám může pomoci ve vztazích, uvědomíme si, co je opravdu důležité a co je zbytné.

Máte nějaký recept, jak nejlépe krizi prožít?

Snažit se být silnější pro život. Zní to možná banálně, ale najít si řád, denní režim, hýbat se, být v kontaktu se svými blízkými, stanovovat si cíle a propracovávat se k nim.

Roman Kreuziger (1986)

Historicky nejúspěšnější český silniční cyklista. Jako jediný Čech se pětkrát umístil v top ten celkového pořadí na Grand Tour, čtyřikrát na Tour de France a jednou na Giro d'Italia. Je také juniorským mistrem světa a mistrem ČR. Reprezentoval na olympijských hrách v Pekingu a v Londýně. Ročně má v nohou desítky tisíc kilometrů. Vyprofiloval se do role jednoho z lídrů svých týmů na těžké etapové závody či vybrané klasiky. Aktuálně závodí za jihoafrický tým NTT Pro Cycling.

A dobře odpočívat. Možná to zní až moc jednoduše, ale když je nejhůř, člověk musí jít krok za krokem a pečovat o sebe. Alespoň já mám takovou zkušenost.

Měl by být nejvyšší prioritou společnosti návrat k prosperitě?

Prosperita je vedlejší produkt zdravé, sebevědomé a svobodné společnosti. Nemá být ale jedinou univerzální hodnotou.

Na co by se mělo lidstvo aktuálně nejvíc soustředit? Ekologie, demokracie nebo hospodářství?

Myslím, že tyhle tři oblasti by měly být v rovnováze. Základem všeho je ale demokracie, ta je předpokladem ekologické i hospodářské prosperity.

Na co se budete soustředit vy, co se týká vaší profese?

Abych byl dobře fyzicky i psychicky připravený, až se začne znova závodit.

Jak podle vás zjistíme, že už je zase dobře?

Když budeme spokojení a nebudeme se bát žít. Když nebudeme ke koronaviru přistupovat jako k morové ráně, ale jako jedné z mnoha životních výzev. A budeme mít respekt a odvahu se takovým výzvám sebevědomě postavit.

Související…

Virus ukázal, že Češi jsou na jistou míru diktatury zvyklí, říká horolezec Radek Jaroš
Klára Kutilová

foto: GettySport a Markéta Navrátilová, zdroj: Roman Kreuziger