Ačkoliv se opatření přijatá kvůli pandemii začínají rozvolňovat, spousta z nás stále čelí vnitřnímu strachu. Krize přinesla ale i pár pozitivních maličkostí, na které bychom neměli zapomínat. Zde jsou čtyři z nich.

1. Ke štěstí nám stačí opravdu málo

Kolik toho vlastně potřebujeme k tomu, abychom mohli spokojeně žít? Krize nám ukázala, že moc ne. Stačí nám zdraví, stabilní práce, střecha nad hlavou a svoboda. Doba neomezených možností a blahobytu člověka snadno rozmazlí a dává mu falešný pocit, že potřebuje stále víc.

Do online podoby se dá přenést i kultura a vzdělávání. Důkazem jsou online divadelní představení, nejrůznější webináře či živá vysílání. Čtečka knih a stažení e-booku nám zase vykompenzuje návštěvy knihovny.

Více peněz, více materiálních radostí, více aut, více navštívených zemí i kaváren. Během karantény se pro mnohé z nás stala největším bohatstvím procházka v přírodě či vědomí, že naši nejbližší jsou v pořádku. Opravdu potřebujeme bujarý společenský život plný večírků a každodenní brunche s přáteli?

2. Téměř všechno můžeme vyřešit online

Digitalizace nabírá s krizí nový rozměr. Ukázalo se, že téměř všechno se dá vyřešit online – to je na jednu stranu celkem děsivé, ale na druhou úžasné. Nákup s potravinami si převezmeme od kurýra, oběd stejně tak, úřednické záležitosti vyřídíme online formou.

Do online podoby se dá přenést i kultura a vzdělávání. Důkazem jsou online divadelní představení, nejrůznější webináře či živá vysílání. Čtečka knih a stažení e-booku nám zase vykompenzuje návštěvy knihovny. Pro spoustu firem se stalo velkým zjištěním, že dokážou plnohodnotně fungovat i online. Někteří dojíždějící zaměstnanci zase objevili kouzlo home office a dojíždět za prací dvě hodiny denně jim najednou připadá zbytečné.

3. Cvičit se dá plnohodnotně i doma

Zavřená fitness centra. Katastrofa, nebo výzva k tomu, abychom konečně vyzkoušeli domácí cvičení? Spousta z nás objevila skvělá videa, začala cvičit pravidelněji a po čase zjistila, že cvičit doma je vlastně fajn. Ruku v ruce s tím jde i zdravá strava. Karanténa nás donutila brát do ruky vařečku častěji a zkoušet nové (a vesměs zdravé) recepty. Nad tím samozřejmě jásá nejen naše peněženka, ale také tělo. Tohle si, prosím, udržme!

4. Čas s rodinou a nejbližšími je to nejcennější

Během karantény jsme najednou začali trávit víc času s rodinou, což v některých případech nadělalo spoustu dobroty, ale i paseky. Z večerní práce se najednou stalo hraní deskových her či povídání u sklenky vína. Přišlo uvědomění, že svou věčnou vytížeností jsme spoustu věcí zmeškali. Ale víte co? Lepší později nežli vůbec.

Související…

Když se snažíte udržet emoce na uzdě: Čtyři rady, co v době krize rozhodně nedělat
Klára Kutilová

zdroj: Mall.cz