Mají nákup auta a výběr životního partnera něco společného? V posledních desetiletích se zdá, že ano. Zkušební jízda pomůže zájemcům o osobní automobil v rozhodnutí, zda si jej pořídí či nikoliv. Se vztahy je to podobné. Pokud s někým již nějakou dobu chodíte a zvažujete společnou budoucnost, není nic logičtějšího než to před svatbou zkusit „nanečisto“ a sestěhovat se. Za uplynulých 20 let se počet žen mezi 19 a 44 lety, který tento postup zvolily, zvýšil o celých 82 procent.

Život v jednom bytě (nebo rodinném domě) bývá ve vztahu považován za přesun na další „metu“, což s sebou nese nejen radosti, ale také strasti. Měnící se dynamika vztahu vyžaduje, aby se oba partneři vyvíjeli, aby byli schopni vyhovět navzájem svým požadavkům a také, aby se tolerovali a respektovali. Což není vždy snadné a v řadě případů také končívá takové „sžívání“ rozchodem. Ale proč vlastně?

Mluvte a moc toho nečekejte

Podle klinické psycholožky bostonské kliniky Azimuth Janny Koretzové jsou hlavními příčinami nedostatek komunikace a nadměrná očekávání, s jejichž nesplněním přichází zklamání a vztek. Tvrdí, že nejlepší prevencí budoucích vztahových potíží je diskutovat o potencionálních problémech ještě dříve, než přijdou

To prý pomáhá „vyčistit vzduch“, řešit věci s klidnou hlavou a postupem času se s nimi vyrovnat a naučit se s nimi žít bez toho, že by došlo k narušení spokojenosti ve vztahu. Mnoho párů se ale takhle nechová, a právě proto se stává, že se mnohdy jen pár měsíců poté, co se k sobě s velkou slávou nastěhují, stěhují zase zpátky – každý sám.

Je prostě všude

Neustálá přítomnost druhého člověka může někdy také působit tísnivě. Jen si to představte: Než tahle chvíle nastala, měli jste možná plnou kontrolu nad svým rozvrhem. S partnerem jste se viděli, když jste chtěli, a jinak jste se mohli věnovat vlastnímu programu. Sami.

Potkáváte ji na toaletě, kam jste se právě chystali, v koupelně, kam jste si šli vyčistit zuby, nebo v kuchyni, kde jste si chtěli uvařit čaj.

Jenže to teď najednou nejde, protože se zdá, že vaše drahá polovička je zkrátka „všude“. Potkáváte ji na toaletě, kam jste se právě chystali, v koupelně, kam jste si šli vyčistit zuby, nebo v kuchyni, kde jste si chtěli uvařit čaj.

Dělá divné věci

Kromě faktu, že na partnera natrefíte na každém rohu, což by samo o sobě stačilo k navození mírné paniky, jej navíc vídáte v nezvyklých situacích, které dají vyniknout jeho špatným vlastnostem, a vy zjišťujete, že vám vadí. Možná moc drobí, srká, prdí, všude nechává vlasy, ponožky, neodnáší nádobí ze stolu... Takhle jste vlastně partnera neznali a ani nikdy vidět nechtěli.

Řada párů tuto fázi nepřekoná a dříve či později začne hledat nejen sexuální, ale i emoční vyžití někde jinde.

Ano, určitě existuje mnoho způsobů, jak udržet romantiku ve vztahu naživu, i když spolu sdílíte domácnost, ale musíte na to mít chuť a energii. A s přihlédnutím k tomu, že vás začíná vytáčet už jen sama věčná partnerova přítomnost, která o něm navíc odhaluje nepříliš přitažlivé skutečnosti, je celkem logické, že vám nepřipadá tolik atraktivní jako na začátku. No a chuť k sexu tedy taky nepociťujete tak intenzivně jako dříve.

Jak zmiňuje Ravid Yosef, vztahový kouč na LoveLifeTDB, řada párů tuto fázi nepřekoná a dříve či později začne hledat nejen sexuální, ale i emoční vyžití někde jinde. V jiném bytě nebo domě… Zkrátka u někoho jiného.

Související…

Paroubek, Sobotka, Hamáček... Ve Švédsku se víc rozvádějí vrcholné političky
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday