„Feministická Ílias, brilantní převyprávění Homérova eposu...“ napsal o knize loni v létě britský The Guardian. A vy čtenáři buďte varováni: Je to síla. Tohle je kniha plná krutosti a mužské ješitnosti. Je to Homérův Ílias, který začíná v posledním, desátém roce trojské války; ovšem z pohledu ženy. Opěvovaní antičtí hrdinové, velké válečné činy – to vše úplně jinýma očima, očima královské dívky Bríseovny, které Achilleus dobyl město, zabil manžela i bratry a získal ji jako válečnou kořist, otrokyni a konkubínu.

Autorka je nejen spisovatelka, ale také slovutná britská historička. To knize propůjčuje naprostou originalitu a věrohodnost, s níž znalosti o fungování antické společnosti převádí do pragmatické skutečnosti. Do dávné reality a společenského postavení ženy se snadno vžijete. A při čtení této knihy zapomenete na celý svět.

Sonda do dávné historie

Název knihy odkazuje na dávné pravidlo, které se trójským ženám vštěpovalo už od kolébky: Ženě sluší mlčet. Nenechte se však mýlit. Není to kniha litující ženy a hanobící muže. Je to upřímný pohled do minulosti, tři tisíciletí nazpět, a hodnotná sonda do fungování tehdejší společnosti.

Inteligentní, vzdělaná a sebevědomá dcera krále Brísea podává svůj příběh poutavě a s vtipem.

A zde ještě anotace ke knize, která vychází v nakladatelství Vyšehrad (mimochodem nejstarším a velmi renomovaném českém nakladatelství, které letos slaví 85 let od svého založení): Jak by byl Homérův slavný hrdinský epos líčený z pohledu žen?

Přesně tak jej vypráví Bríseovna, urozená dívka královské krve, nyní otrokyně a Achilleova konkubína. Inteligentní, vzdělaná a sebevědomá dcera krále Brísea podává svůj příběh poutavě a s vtipem. Na novou životní situaci se dívá téměř současnýma očima. Přes hrůzy tehdejší skutečnosti, výjevy z bojiště i táborového života se pocity a pohnutky chování jednotlivých aktérů v ničem neliší od chování současníků.

Související…

Zaručená dávka vysokého napětí od mistra francouzského thrilleru
Komerční článek

foto: Albatros Media, zdroj: A dívky mlčely (Albatros Media)