Prastará ajurvédská metoda používá k zubní hygieně oleje a jejím účelem je zbavit ústní dutinu bakterií i toxinů. Odtud také pramení její anglický název oil pulling, který naznačuje, že olej škodlivé látky a organismy z úst doslova vytáhne. Dnes se znovu stává hitem.

Čištění zubů olejem praktikují lidé, kterým už ústní vody nechutnají a vědí, že nepřinášejí kýžený efekt. Začínají se jím zabývat ale i odborníci z řad lékařů. „Proplachování kokosovým olejem má antibakteriální a antiparazitické účinky. Já osobně používám jednu lžičku po ránu a proplachuji na cestě autem do práce.“ říká dentista James Mosey ze zubní kliniky Virginia Family Dentistry v Richmondu v USA, který se mimo jiné specializuje na prevenci zubních onemocnění.

Trik hollywoodských hvězd

Expert na přírodní medicínu a její mediální populizátor Dr. Josh Axe z Nashvillu v USA, který mimo jiné spolupracoval jako výživový poradce s národním plaveckým týmem, uvádí, že čistění zubů kokosovým olejem není pouze moderním trendem, ale pomáhá léčit krvácející dásně, přirozeně zuby bělí a celkově čistí celou ústní dutinu. „Zdraví ústní dutiny souvisí se zdravím celého těla. Zlepšíme-li tedy zdraví ústní dutiny, odrazí se to na celkovém zdraví organismu,“ dodává. Tento znovuobjevený postup se nevyhnul ani světu celebrit. Jeho nadšenou propagátorkou je například i herečka Gwyneth Paltrow. Hvězda, kterou známe například z filmů Iron Man 3 nebo Zamilovaný Shakespear, si zuby proplachuje olejem už několik let.

Kokosový olej s pár kapkami toho mátového je ideálním řešením pro odstranění nežádoucích bakterií z ústní dutiny.

Jak si zuby olejem vyčistit?

Začněte nejlépe hned po ránu, kdy je v ústech maximální množství bakterií. Připravte si kvalitní kokosový nebo sezamový olej. Vložte si do úst lžičku oleje a 15 až 20 minut jím pohybujte po celé ústní dutině.  Tuto dobu, celkem nudnou, si můžete aktivně zkrátit nějakou užitečnou činností – sprchováním, pročítáním e-mailů nebo přípravou svačiny do práce. Kdyby vám dvacetiminutové převalování oleje v ústech připadalo do začátku dlouhé, můžete začít na pěti minutách a čas postupně prodlužovat. Na závěr olej vyplivněte, ústa vypláchněte vodou a zuby vyčistěte tak, jak jste zvyklí. Jako třešničku na dortu si můžete průplach zpříjemnit přidáním několika kapek oblíbeného esenciálního oleje. Použít můžete třeba levandulový nebo peprmintový.