I když se zdá léto daleko, jsou věci, které je nutné řešit s dostatečným předstihem. V zimě jste možná zapomněli, jak moc jste měli v létě unavené a bolavé nohy. U někoho se nepříjemné příznaky v chladnějších měsících zmírní, u někoho přetrvávají i přes zimu. Pro všechny ale platí: Nohy na stole jsou poslední pomocí, která může pouze zmírnit příznaky, na podstatu ale nestačí. Vznik metliček a křečových žil je pak jen otázkou času.

Na lékaře není nikdy brzy

Zatímco v ostatních vyspělých zemích je návštěva lékaře při prvních nepříjemných pocitech nohou běžná, v České republice čekáme nejčastěji až na křečové žíly. To je ale již pozdě. „Křečové žíly znamenají již velmi silné volání našich nohou o pomoc. I při dodržování preventivních opatření už křečové žíly nezmizí.

I když nám vždy říkali „nedávej nohy na stůl“, na tuhle radu zapomeňte a dávejte si nohy nahoru vždy, když je to možné.

 

Proto je tak důležité jim předcházet a zachytit chronické žilní onemocnění co nejdříve. Vhodný čas na návštěvu odborníka je tak již při prvních subjektivních příznacích, v nultém stadiu,“ varuje MUDr. Júlia Černohorská, Ph.D., dermatoložka působící v Dermal Centre Mělník.

Dejte nohám dovolenou

Nemusíte jezdit do lázní nebo chodit na masáž, abyste o své nohy pečovali. Jak na to, najdete například v bezplatné mobilní aplikaci „Bolí Vás nohy?“. Několik tipů vám prozradíme rovnou.

  • Aby svalová žilní pumpa, která napomáhá správnému průtoku krve, fungovala, je nutné zařadit pohyb (cviky najdete např. na stránkách zilniporadna.cz).
  • Volně prodejné krémy a mastičky poskytují pouze okamžitou úlevu, na léčbu zánětu v žilních stěnách nestačí. Lékař Vám ale může předepsat venofarmaka, která řeší zánět, podstatu chronického žilního onemocnění.
  • Vhodná obuv a oblečení, které nikde netlačí a neškrtí, jsou to pravé.
  • Dejte lýtkům studenou sprchu nebo se u bazénu projděte po Kneippově chodníku.
  • Chronické žilní onemocnění spočívá v rozšíření žil, kompresní punčochy pomohou žíly stlačit. Jejich výhodou je okamžitý efekt.
  • I když nám vždy říkali „nedávej nohy na stůl“, na tuhle radu zapomeňte a dávejte si nohy nahoru vždy, když je to možné.

Pokud jste tedy v létě cítili popisované příznaky a navštívili lékaře, který vám předepsal léky a doporučil kompresní punčochy, je důležité v této léčbě vytrvat. Pokud jste se k lékaři nedostali a příznak jste se snažili přehlížet, potom je nyní nejvyšší čas na návštěvu.

foto: Shutterstock, zdroj: Žilní poradna