Proč lezou v minus dvaceti do ledové vody? Divili byste se, ale takových „šílenců“ je dost. A mají k tomu pádné důvody. „Konstantní teplo a pohodlí jsou jednou z mnoha cest k obezitě v tom našem pohodlném, fyzicky nenáročném světě, ve kterém žijeme,“ říká jeden ze zakladatelů Paleo hnutí a sám zdatný otužilec Art DeVany. Otužování je rozhodně efektivní cestou, jak se z civilizačního zajetí tepla a pohodlí vymanit a navíc udělat něco pro svoje zdraví. A to jak fyzické, tak psychické.

Jakmile udeří první vlna chřipek a nachlazení, udeří i reklamní kampaně nejrůznějších „zaručených“ posilovačů imunity. Největší úspěchy v posilování imunitního systému přitom už po generace slaví ta nejjednodušší a zároveň nenákladná opatření.

Za lepší plodností

Začněte zdravěji jíst, dopřejte tělu dostatek kvalitního spánku v dobře větrané a nepřetopené místnosti, zařaďte do svých aktivit dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, začněte se otužovat... a je to. Konkrétně k otužování nepotřebujete žádné drahé vybavení, trenéra, ani kouče. Stačí mít v bytě či domě studenou tekoucí vodu. A pokud nemáte, poslouží v zimních měsících i řeka nebo rybník.

Memoriál Alfréda Nikodéma letos proběhne už po jednasedmdesáté.

Posílíte tak imunitu a navíc nebudete ve stresu z toho, kolik peněz měsíčně necháte v lékárně. Otužování zmírňuje psychické napětí, pomáhá při usínání, zlepšuje kvalitu spánku a také, pánové, pozor, zvyšuje mužskou plodnost. A výčet superlativ zdaleka nekončí. Mimo pozitivní účinky na naše zdraví trénuje otužování vůli a učí nás vyrovnat se se stavem nepohody. Obojí se může hodit. Zvlášť v případě zvýšené nemocnosti.

Historie otužování v Čechách

Plodná je mimochodem i česká historie otužování. Sahá až do 19. století. Zakladatelem sportovního otužování a průkopníkem zimního plavání v Československu byl všestranný sportovec a nadšenec Alfréd Nikodém, který se zasloužil také o proslulou tradici vánočního plavání ve Vltavě. Spolu se skupinkou otrlých otužilců se poprvé vrhnul do ledové Vltavy v roce 1923. Místo u Národního divadla tak každoročně přitahovalo a stále přitahuje pozornost kolemjdoucích i médií.

O ukotvení tradice v pozornosti národa se zasloužil Nikodém vskutku originálním způsobem. Plaval například v uniformě a s puškou, nebo si navlékl nohy do pytle. Asi ve snaze hrát si na mořskou, tedy v našem případě říční, pannu. Cihly do pytle údajně dávat nezkoušel.

Do řeky se hned nevrhejte

A závěrem dobrá zpráva pro ty, kteří mají rádi teplo. Účinným otužovacím procesem je saunování. Návštěva sauny by měla proběhnout alespoň 1x týdně. Pokud to ovšem myslíte s otužováním vážně, běžte 26. prosince načerpat inspiraci na 71. ročník Memoriálu Alfréda Nikodéma. Memoriál probíhá jako každoročně v Praze ve Vltavě, mezi Střeleckým a Slovanským ostrovem.

Přidat se k otužilcům bez předchozí důkladné přípravy ale raději nedoporučujeme. Můžete však přihlížet, vzdát hold tradici i statečným plavcům a pak zajít do sauny. A kdo ví, třeba vás den s otužováním inspiruje k novoročnímu předsevzetí a napřesrok si zaplavete taky.

foto: btwcapture/Shutterstock