Štěpána Raka zná publikum většinou jako kytarového virtuóza. Mnozí také vědí, že je profesorem na pražské AMU. Už méně lidí ví, že je tento významný český hudebník také zaníceným astrologem a numerologem. Možná mu tento koníček pomáhá vysvětlit i jeho vlastní dětství, které neměl zrovna jednoduché.

Související…

Mayský astrolog říká: přichází tři týdny zmatků
Robert Policar

Štěpán Rak nám prozradil víc o současném planetárním postavení, které nás prý rozhodně nebude šetřit. Ale nabízí i dobré zprávy. Konstelace nám dá i možnost, abychom zlomili pouta, jež nás tak dlouho svazují. Nejdřív si ale budeme muset umět určit, „co“, popřípadě „kdo“ to vlastně ta pouta jsou.

Co je vlastně na současné planetární konstelaci nejdůležitější?

Snad poprvé v mém životě máme na nebi současně 7 retrográdních planet, tedy těch, které vykonávají zdánlivě pohyb proti směru otáčení planety. Jsou to vlastně všechny planety, které retrográdní mohou být. Proto se mně dnes jen těžko komunikuje i se sebou samým a věřím, že zdaleka nejsem sám.

Jaká planeta je v tomto procesu nejvýznamnější?

Se zpětným chodem začal jako poslední Uran a retrográdní zůstane až do 7. ledna 2019. Vstupem tohoto obra do znamení Býka zároveň nastává osmileté období, jež nás může pěkně vytáčet. Právě Uran je totiž tou planetou, která v těchto věcech umí být opravdovým mistrem.

Když Uran asi před 8 lety vstoupil do znamení Berana, přihlásil se ještě týž den o slovo hrůzostrašným tsunami.

Přináší nevypočitatelnost a mnohdy až ztřeštěnou originalitu. Vymýšlí a okamžitě realizuje ty nejbláznivější kreace a přemety, do toho třeskají ohňostroje, duje vichr a lámou se stromy. Říkám, že Uran chce teď trsat rock and roll.

I když to zrovna s planetami nevypadá nejlíp, není třeba se mračit


Jak přesně nás Uran ovlivní do konce roku 2018?

Právě v roce takzvané velké Osmičky, jíž letos mimo jiné oslavujeme sto let od vzniku republiky, je Uranu kosmickými zákony přikázáno strávit osm let v zajetí Země, kde je mu jak ve svěrací kazajce, a tak mu nezbude nic jiného, než se toulat minulými životy a třeba i napravovat, co se vůbec ještě napravit dá. Vrací nás do věcí a dějů, které se už odehrály, ale nyní se k nim můžeme vrátit a leccos přehodnotit. Může i vybuchnout a všechnu tu tvrdou krustu, jež ho svazuje, rozmetat.

Uran se nám bude snažit pomoci v nápravě všeho, co se týká nás samotných a našich vztahů.

Onen návrat, předznamenaný jeho současnou retrograditou, ho počátkem listopadu přemístí na pár měsíců zpět do jarního, marsovsky akčního, iniciativního a vůdčího znamení Berana. Připomenu, že když Uran asi před 8 lety vstoupil do znamení Berana, přihlásil se ještě týž den o slovo hrůzostrašným tsunami. Svým krátkým návratem do znamení Berana nám ovšem Uran také nabídne, abychom napravili věci všeho druhu na dlouhá léta. Nepropásněme tuto jedinečnou příležitost, abychom pak opět nemuseli dlouze hořekovat nad tím, co by mohlo být kdyby...  A jelikož mám na svých webových stránkách uvedené krédo „KDYBY NENÍ“, měl bych s tím začít především sám u sebe. Držím nám všem palce.

S čím nám tato výjimečná konstelace teď může pomoci?

Uran se nám bude snažit pomoci v nápravě všeho, co se týká nás samotných a našich vztahů. Mnohdy nás bude ponoukat k bolavému až drsnému, ale zároveň konečnému vyřešení traumat, jež po léta ruší náš klidný spánek.

Máme možnost volby a díky Bohu ještě i svobodné volby.

Doteď leží zasunuty kdesi pod našimi poduškami, ale i tam nás řežou svými ostrými břity a nedají nám klid. Zbavme se jich konečně, protože tato příležitost se bude už jen těžko opakovat. Také to poukazuje na převratné změny v našem myšlení, k čemuž očividně dochází. Uran je zkrátka připraven to, co vyžaduje změnu, řádně provětrat, zatřást s tím, a tím nás zbavit zkostnatělého balastu a nefunkčních stereotypů.

Čekají nás volby, týká se ono „vytáčení Uranem“ například i politiků?

Samozřejmě. Oblastí, kde vše uvedené platí obzvláště, je politika. Už víc než před 350 lety J. A. Komenský ve svém díle Obecná porada o nápravě věcí lidských napsal, že k vládě jsou stále přijímáni lidé chabých mravů, lidé chamtiví, nepevní, nestálí a lační po moci, kteří neovládají sami sebe.

Horoskop nám může poradit, v čem jsme v minulosti chybovali a co bychom už neměli opakovat.

O to více však usilují, aby vládli jiným, podrobovali si je a překrucovali zákony vlastní země, jak údajně vyžaduje státní zájem. A právě proto se tolika zemím na celém světě daří špatně. Je to vše do značné míry v našich rukou. Máme přeci možnost volby a díky Bohu ještě i svobodné volby.

Absolvoval jste konzervatoř i HAMU a vaší profesí je hra na kytaru. Kdo vás zasvětil do astrologie a numerologie?

Můj učitel hry na kytaru na konzervatoři, profesor Štěpán Urban. Říkal, že astrolog tu není proto, aby předpovídal budoucnost, ale jeho úkolem je hojit rány tím, že lidem dává odpovědi na jejich otázky. Když se podívám na horoskop nějakého člověka, bude-li znát na minutu i přesný čas svého narození, dá se přijít na řešení jakéhokoliv jeho problému. Horoskop nám může poradit, v čem jsme v minulosti chybovali a co bychom už neměli opakovat.

I váš život byl plný dramat. Do Prahy vás třeba přivezli v květnu roku 1945 jako mimino na sovětském tanku…

Ano, je to tak. Moje biologická maminka Vasilina Slivková ze Zakarpatské Rusi se v osmnácti přihlásila do Rudé armády, posléze byla v gulagu a poté s armádou Ludvíka Svobody prošla celou frontu z Buzuluku až do Prahy, což jsem už prožíval v jejím lůně.

Na jaře 1946 však dostala depeši od své rodiny a zároveň povolávací rozkaz a musela se vrátit na Zakarpatí, zatímco já zůstal v opatrování u její spolubojovnice, která právě kojila své dítě a pak i mě. Když poté Stalin zavřel hranice, byl jsem dán k adopci Josefu a Marii Rakovým, kteří byli naprosto úžasní. Maminka se po nějaké době pro mě vrátila, ale vydat mě jí už nemohli, a tak odjela zpátky domů, kde se ještě narodili můj bratr a sestra.

Štěpán Rak má ještě jednoho tajného koníčka. Tohle je jeho výtvarná fotografie nazvaná Osvobozený anděl


Celý ten složitý příběh jsem se dozvěděl postupně a většinu z dopisu, který moje adoptivní máma nechala u našeho rodinného přítele, abych si ho přečetl až po její smrti, což bylo v roce 1989. Napsala mi jméno mámy, pravděpodobné jméno otce a podobně.

Můžete tedy něco prozradit i o svém tatínkovi?

Obě moje maminky u sebe po celý život nosily fotografii Víta Nejedlého, důstojníka, který bojoval na Dukle, a jako hudební skladatel stál v čele tehdy vznikajícího Armádního uměleckého souboru. Můj otec tedy může být právě on.

Hudba je ještě přesnější než slova, protože dokáže lépe vystihnout naše pocity.

Kdyby žili další příbuzní, dalo by se to vyvrátit nebo potvrdit analýzou DNA a případně by se tím daly vysvětlit i moje sklony k hudbě, protože Vít Nejedlý byl vynikající muzikant a moji adoptivní rodiče se hudbě nevěnovali.

S kytarou jste projel desítky zemí a čtyři kontinenty. Co vám to přineslo?  

Hudba je něco jako mezinárodní řeč, které rozumějí všichni lidé na světě. S tímto tvrzením přišel Alfred Strejček a ověřil jsem si, že je pravdivé. Hudba je dokonce ještě přesnější než slova, protože dokáže lépe vystihnout naše pocity. Mluví přímo od srdce k srdci, protože mluví řečí lásky, a té rozumí každý.

Štěpán Rak (1945)

Kytarista, hudební skladatel a pedagog. A také astrolog a numerolog. Po ukončení studií na střední výtvarné škole v pražském Radotíně absolvoval studium hry na kytaru a studium skladby na pražské konzervatoři pod vedením Štěpána Urbana a Zdeňka Hůly, studium ukončil v roce 1970. Na studia navázal a Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze. Po studiích pracoval jako učitel hudby na lidových školách umění, koncertoval a skládal hudbu. V roce 1975 obdržel pozvání do Finska, aby zde pomohl vytvořit základy pro zdejší studium kytarové hry. (zdroj: Wikipedie)

Kytara mi do života přinesla radost, seberealizaci i naplnění a je to moje profese. Astrologie a numerologie jsou mým koníčkem, který miluju, ale za rozbor či konzultaci si nikdy žádné peníze neberu. Používám ji jako životní inspiraci a pod jejím vlivem jsem složil i celou řadu skladeb.

foto: Archiv Štěpána Raka a Profimedia, zdroj: Štěpán Rak