Západní medicína běžně uznává pouze ty systémy v lidském organismu, které jsou fyzicky hmatatelné. Avšak některé východní kultury věděly o kompletně odlišné tělesné soustavě už před více než 2 000 lety a používaly ji jako základ pro pochopení lidské biologie, stejně jako k léčbě nemocí. Tato soustava je podle nich složena z energetických drah, které byly v Thajsku nazývány "sen", v Indii "nádí" a v Číně a Japonsku "meridiány" či "kanály". K těmto "starověkým soustavám" se obloukem vrací i moderní věda.

V Indii, kde se vyvinulo během let mnoho léčitelských směrů, se říkalo, že takovýchto kanálů je v každém organismu několik desítek tisíc, a mnoho léčitelských tradic jako například akupunktura, akupresura, masáže a jóga jsou na jejich existenci založeny. Západní medicína zatím tento systém oficiálně neuznává, nejnovější výzkumy to však možná už brzy změní, píše léčitel a naturopat Case Adams pro server Heal Naturally.

Nové objevy

Už v roce 1962 popsal korejský vědec a lékař Kim Bong-han důkazy existence systému, který pojmenoval jako primo-vaskulární, a prohlásil, že odpovídá meridiánům z tradiční čínské medicíny. Kim zemřel v roce 1966. Jeho práce byla z větší části ignorována, a to až do roku 2002, kdy se k výzkumu vrátil tým vědců ze Soulské národní univerzity v čele s Byung-Cheon Leem, avšak již za pomoci moderního vybavení. Stejně jako doktor Kim i tito vědci zjistili, že vlákna soustavy meridiánů prochází lymfatickým systémem, vnitřními orgány i tukovými tkáněmi.

Podle tradiční čínské medicíny nezbytné, aby byly tyto kanály energeticky v rovnováze, k čemuž může pomoci například jóga či meditace.

S moderním přístupem k výzkumu byly také vyvinuty nové technologie, které umožnily meridiány lépe pozorovat. Bylo zjištěno, že jsou v těle přítomny ve formě miniaturních vláken, která mohli vědci sledovat díky speciálnímu barvivu s názvem trypanová modř vpravenému do akupunkturních bodů. Od té doby byl tento energetický systém pozorován u myší, psů, prasat, krav i lidí...

Meridiány a zdraví

Meridiány jsou v podstatě sítí kanálů v těle, jimiž proudí energie, které obecně nazýváme životní silou neboli čchi. Tyto kanály si můžeme představit jako "energetické stezky", které vnáší život do všech našich vnitřních orgánů a končetin.


Podle tradiční čínské medicíny existuje 12 základních párových meridiánů a dva jednotlivé. Meridiány se dělí na jinové a jangové, přičemž ty první vedou energii zdola nahoru, ty druhé naopak a každý z nich je nejaktivnější v určitý čas během dne.

Pokud se jeden z kanálů zablokuje, tok energie se zastaví a vznikají různé zdravotní problémy, včetně těch psychických.

Pro dobré zdraví je podle tradiční čínské medicíny nezbytné, aby byly tyto kanály energeticky v rovnováze, k čemuž může pomoci například jóga či meditace. Pokud se jeden z nich zablokuje, tok energie se zastaví a vznikají různé zdravotní problémy, včetně těch psychických. Nejčastěji mohou být způsobeny strachem, zklamáním, napětím, šokem, negativními vlivy na člověka z okolí a podobně. K odstranění těchto bloků byly vyvinuty různé metody, mezi nimi například již zmiňovaná akupunktura.

Výzkumy dokazující existenci meridiánů už částečně rozvířily medicínské vody. A stejně jako akupunkturní jehličky mohou být dobrou stimulací, která odblokuje západní vnímání lidského organismu a přinese nové, komplexnější lékařské přístupy.

foto: Shutterstock, zdroj: Heal Naturally